Hardlopen is een hele laagdrempelige sport. Je trekt goede schoenen aan en je begint. Maar is meer hardlopen beter? Wat is genoeg? En hoe vermijd je een blessure? Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Hardlopen in een rustig tempo is over het algemeen dus gezond. Zelfs onze Rijksoverheid promoot aan mensen om meer te sporten en bewegen.
LET OP:
Deze tekst vervangt geen arts. Raadpleeg altijd je huisarts, specialist en andere hulpverleners hiervoor. We willen helpen om te helpen bij hardlopen maar we zijn geen medisch adviseurs. Deze website is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van (medisch-)professionals en/of zorg verlenende instanties. Weet je niet waar je terecht kunt, de website thuisarts.nl plus je eigen huisarts raden we aan. Bezoekers wordt aangeraden om medische vragen, klachten of symptomen ook voor te leggen hun behandelend arts. We sluiten elke aansprakelijkheid uit voor eventuele schade, directe en indirecte, uit welken hoofde dan ook ontstaan, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik van of (doen) toepassen van informatie, producten of diensten die worden aangeboden via deze website.Is hardlopen goed voor je?
Veel wetenschappelijk onderzoek concludeert dat mensen die hardlopen een betere conditie hebben. Hierdoor hebben ze minder kans op diabetes, depressie, hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht. Hardlopen is erg fijn als je het loopvirus eenmaal hebt. Het zal je dus niet verbazen dat hardlopen de 5e sport van Nederland is, na voetbal, fitness, zwemmen en wandelen.
Maar let op: meer is niet altijd beter en begin heel rustig aan. Als je te snel start of op een te hoge snelheid loopt (welke voor iedereen anders is), of heel erg lang achter elkaar, is je kans op nadelige effecten juist weer hoger. Bespreek het beginnen met hardlopen vooraf altijd met een arts is ons advies.
Bronnen
Laten we wat bronnen op een rij zetten:
Overheids website
New York Times
Raad van de overheid
Zorgsite
Zonmw
RTL nieuws
Voordelen van hardlopen voor lichaam
De meeste hardlopers ervaren door het hardlopen positieve invloed. Uit onderzoek blijkt dat hardlopen in combinatie met een gezond eetpatroon kan bijdragen aan het verminderen van de kans op levensbedreigende ziekten en het verbeteren van de conditie.
Hardlopen is goed voor de botten
De dichtheid van je botten kan na ongeveer je dertigste afnemen met jaarlijks 0,75% tot 1%, waardoor ze steeds brozer worden. Om dit tegen te gaan moeten botten regelmatig belast worden. Hardlopen is daar een van de meest effectieve manieren van. Je hele lijf is tijdens het hardlopen goed in beweging, dat is een bijkomend voordeel. Het blijft altijd oppassen met te snel opbouwen want dat veroorzaakt regelmatig een hardloopblessure.
Vet verbranden
Voor sommige hardlopers helpt het hardlopen ze om overtollig vet te verbranden. Zij combineren deze lichaamsbeweging met een goed eetpatroon, waardoor zij hun lichaamsgewicht beter kunnen controleren.
Het is wel goed om dat proces onder begeleiding van een arts of een diëtist aan te gaan. Zij kunnen je helpen om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen.
Tevreden met je lichaam
Door te gaan hardlopen krijg je een positiever zelfbeeld, dat is een bijkomend voordeel van hardlopen. Dit komt omdat je merkt dat je lichaam fysiek vooruit gaat. Doordat deze vooruitgang bij hardlopen zo duidelijk zichtbaar wordt heb je echt iets om trots op te zijn.
Tevreden zijn met je sterkere spieren, sterkere botten, betere conditie en trots zijn op wat je lijf allemaal kan presteren. Dat werkt niet alleen lichamelijk door, maar ook mentaal en hier zie je wat bewegen doet voor mentale gezondheid.
Goed voor je mentale gesteldheid
Hardlopen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Tijdens het hardlopen wordt onder andere het hormoon endorfine aangemaakt waar je een euforisch gevoel van krijgt. Het hardlopen kan je helpen bij een burn-out , depressieve gevoelens en stress.
Goed voor welke spieren
Hardlopen is goed voor de spieren en je krijgt er sterke gewrichten van. Het is niet zo dat je alleen je beenspieren traint want daarnaast zijn er een aantal primaire (belangrijkste) spieren ook een aantal ondersteunende spieren die je gebruikt.
Wist je bijvoorbeeld dat je hartspier sterker wordt van hardlopen? Een sterk hart is erg belangrijk.
Hamstrings
Je hamstrings zitten aan de bovenzijde van de achterkant van je been. Deze zitten dus recht achter je quadriceps. Met de hamstrings trek je je onderbeen richting je achterste (bil)spieren toe. Als je gaat hardlopen span je namelijk deze spieren aan als je voet van de grond wordt opgetild en naar voren wordt geduwd ter voorbereiding op de volgende hardloopstap. Hierbij zijn goede hardloopschoenen onmisbaar, zodat je de voet goed kunt afrollen om de hamstring soepel te laten bewegen.
Quadriceps
Deze Quadriceps spier zit aan de bovenzijde van de voorkant van je been. Met de quadriceps kan je krachtig afzetten en iedere van de vier (quadri) spieren spant aan bij het buigen van je knieën tijdens het hardlopen.
Door het weer rechtzetten van je knieën neemt de druk op deze spieren af. In andere woorden, de quadriceps zijn een van de belangrijkste spiergroepen voor duursporters en kunnen ontzettend veel belasting aan. Je ziet het ook echt aan je benen.
Gluteus Maximus
De gluteus maximus is de grootste en belangrijkste spier in je achterste en is belangrijk. Een goed ontwikkelde gluteus maximus draagt bij een een rechte houding tijdens het rennen doordat het voldoende druk zet op je heupen.
Heupspieren
Bij het optillen van je heupen maak je gebruik van de heupspieren. Die spieren trekken samen bij het opwaarts gaan van je voeten en heupen. Bij het neerzetten van je voeten neemt de spanning weer helemaal af. De drie spieren waartoe de heupflexor behoren zijn de psoas major, psoas minor en iliacus.
Kuitspieren
De kuitspieren zijn ook belangrijk. Bij het omlaag duwen van je tenen span je je kuitspieren aan. Bij stevige klimtrainingen ondervind je dat je kuiten harder moeten werken. Dat komt omdat je je tenen schuiner moet neerzetten.
Buikspieren
Buikspieren trainen is belangrijk en goed ontwikkelde rug- en buikspieren dragen bij aan een goede houding en helpen je bij het stabiliseren van de intensieve looptraining. Dit komt allemaal pas na het afvallen met als je bijvoorbeeld te zwaar bent om te gaan hardlopen of stoppen met roken met hardlopen etc dus overleg altijd eerst met je arts.
Externe bronnen:
Bekijk dit programma prijs ►