Heb je last van gezwollen of vermoeide benen? Moet je gedurende je werkdag veel staan of heb je regelmatig last van sportblessures? Compressiekousen voor het hardlopen kunnen aanzienlijke verlichting bieden voor deze ongemakken. Overweeg je om een paar van deze hardloop compressiesokken aan te schaffen? Dan ben je vast benieuwd naar de beste opties.
Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de top compressiekousen van 2025. In deze review beoordelen we onder andere de beste compressiekousen voor hardlopen, compressiekousen die blessures helpen voorkomen en speciale compressiekousen voor dames. We evalueren de materialen en het type ondersteuning dat ze bieden.
Enige vragen krijgen we wel bij het gebruik van deze hoge kousen voor hardlopers, we beginnen met de meest gestelde:
Wat voor compressiekousen zijn er nu eigenlijk?
Je ziet soms ouderen met de kousen thuis zitten en wij hebben het hier over sporten met die hoge kousen. Hoe zit dat? Er zijn twee manieren om compressiekousen te gebruiken. De eerste is om ze te dragen wanneer je lang stilzit. Misschien heb je wel eens opgemerkt dat je enkels ietje dikker worden tijdens een lange vlucht of autorit. Dit komt doordat de lymfatische afvoer in je benen minder goed verloopt. Het dragen van compressiekousen kan deze afvoer ondersteunen, waardoor je zonder opgezwollen enkels je reis beëindigt!
De tweede manier is om compressiekousen te dragen tijdens of na het hardlopen. Dit bevordert de bloed- en lymfecirculatie in je benen, waardoor afvalstoffen die vrijkomen tijdens een zware training sneller worden afgevoerd. Resultaat? Sneller herstel! En dat wil toch iedereen? Hier start ik met de lange zwarte kousen voor een heerlijke 30km run op Texel en daarna houd ik ze nog een uurtje aan.
Hoe lang mag je de compressiekousen aanhouden?
Stel je voor: je zit in het vliegtuig nar Chicago voor een 10 uur durende vlucht, mét de compressiesokken aan. Dan vraag je je misschien af: ‘Hoe lang kan ik deze compressiesokken eigenlijk dragen?’ Dat hangt af van het model. Bij lichte tot medium compressie kun je ze gerust de hele vlucht dragen. Maar als het aantrekken van de kousen lastig gaat en de compressie hoog is, draag ze dan de eerste paar keren liever niet langer dan een uur of 5 achter elkaar. Vergeet daarnaast niet om tijdens een lange vlucht elk paar uur even op te staan, naar de wc te gaan en wat stretchoefeningen te doen. Bewegen is in onze ogen altijd slimmer dan stil blijven zitten, en daarom lopen we ook hard 😉
Hoelang moet je de compressiekousen aanhouden na het hardlopen?
Elke compressiekous is uniek. De Herzog tubes zijn bijvoorbeeld alleen bedoeld voor gebruik tijdens het hardlopen, en niet erna! Begin met het dragen van compressiekousen 1,5 tot 2 uur na het hardlopen. Voelt dat comfortabel? Dan kun je ze geleidelijk langer dragen.
Beste compressiekousen voor hardlopen
1) Sport2X Compressiekousen
De Sport2X compressiekousen dragen strak, geven goede compressie en zijn goedkoper dan Herzog en CEP. Ze zijn prima zijn om langer te blijven trainen! Wat me opvalt na 3 jaar intensief gebruik is dat ze al die tijd goed zijn gebleven. We zijn blij te kunnen delen dat de Sport2X compressiesokken als de beste keuze zijn uitgeroepen. Deze titel hebben ze verdiend vanwege hun aantrekkelijke prijs en de uitstekende ondersteuning die ze bieden.
Sport2x hardloopkleding voelt goed, is betaalbaarder dan CEP, Herzog en anderen en de kleur en compressie blijft goed. Zelf na vele jaren nog!
- Zitten fijn en strak wat zorgt voor langer kunnen rennen en minder blaren
- Goedkoop
- Gaan lang mee, besparen je veel geld op de lange termijn
- Geschikt voor bijna elke loper
- Niet snel kapot te trekken
- Weinig kleuren
2) Herzog Compressiekousen – verbeteren uithoudingsvermogen
De Herzog compressiekousen beschikken over een erg prettige pasvorm, zijn blijvend strak en zijn geschikt voor alle temperaturen. Deze zijn de wat hogere prijs waard vinden hardlopers. Volgens zeggen verbeteren deze het uithoudingsvermogen van je onderbeenspieren.
Deze compressiekousen zijn uitgegroeid tot de standaardkeuze qua compressiekousen. Dat is niet zo vreemd, qua pasvorm zijn deze kousen ongeëvenaard. Veel topsporters maken al jaren gebruik van de compressiekousen van Herzog. Juist doordat de kousen perfect strak zijn ze wel wat lastig om aan te trekken.
Met deze compressiekousen kan ik langer en makkelijker blijven lopen. Met name de kuitspier wordt perfect ondersteund en gestimuleerd. Zelfs na intensief gebruik blijft de kwaliteit van deze compressiekousen hoog. Ik hoef dus niet snel een nieuw paar te kopen. Dat bespaart weer geld op de lange termijn!
» Bekijk de prijs in de shop ►
- Zeer veel compressie
- Blijvend strak
- De allermooiste pasvorm
- Veel gekozen compressiekousen
- Geschikt voor alle temperaturen
- Erg strak, wat lastiger aandoen
- Redelijk prijzig
3) CEP Pro Run 3.0 Compressiekousen
De CEP Run Socks trek je relatief makkelijk aan en dat is wel het grootste verschil met Herzog. De CEP Pro Run 3.0 heeft onder andere een comfortabele pasvorm doordat er gebruik is gemaakt van vlakke naden, deze naden voel ik niet zitten en drukken dus niet in de huid.
De compressiekousen geven extra ondersteuning en stabiliteit, waardoor ik langer kan blijven lopen.
De stof van deze compressiekousen is goed ademend en voert vocht snel af. Dat zorgt ervoor dat ik op warmere dagen geen oververhitte voeten krijg. Het materiaal is stevig en de pasvorm blijft zelfs jarenlang goed, lekker duurzaam dus! Sommige hardlopers geven aan dat de kousen pas goed blijven zitten op het moment dat ze wat gaan zweten, maar die ervaring heb ik zelf niet.
- Aangename pasvorm
- Veel compressie en blijvend strak
- Materiaal ademt goed
- Vlakke naden voor extra comfort
- Irriteert en knelt niet
- Zakken bij sommige hardlopers af
- Wat wijder dus past niet iedereen
4) Stox Sport Socks Compressiekousen
De Stox Sport Socks Compressiekousen zijn extra dun gebreid en dragen daarmee super comfortabel. Door het dunne materiaal zijn de kousen wat makkelijker aan te trekken dan de meeste compressiekousen en blijven mijn voeten zelfs op warme dagen lekker fris.
De kousen zijn in meerdere, kleurrijke designs en maten verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik ze erg mooi! De maten worden gebaseerd op je schoenmaat en de omtrek van de kuit, probeer deze maten vooraf zo precies mogelijk op te meten voor optimale compressie.
Deze kousen geven flink wat compressie, voor sommige hardlopers is dat soms wat oncomfortabel. Om dat gevoel tegen te gaan zijn verdikte voet- en hielstukken toegevoegd. Door deze extra stukken voelt het alsof ik lekker zacht loop.
Het materiaal van de compressiekousen is dun en daarmee erg ademend. Na gebruik gooi ik de sokken in de wasmachine op een programma van maximaal 30 graden. De kousen mogen niet in de droger helaas, daarvan gaat de compressie te snel achteruit.
- Comfortabel
- Veel compressie
- Mooie kleurtjes
- Erg ademende stof
- Zelfs op warme dagen lekker frisse voeten
- Mogen niet in de droger
- Minder geschikt voor de winter
5) Herzog Active Compressiekousen
Dankzij de perfect fit van de Herzog Active compressiekousen is de pasvorm van deze sokken comfortabel en sluiten de kousen perfect aan. Om de juiste maat te kiezen worden mijn voet en been op verschillende plekken opgemeten.
De Herzog Active heeft een afnemend drukprofiel van de enkel tot de knie. In de praktijk wil dat zeggen dat de kousen net wat minder compressie geven dan andere compressiekousen uit dit lijstje. Deze compressiekousen zijn daarmee wat minder geschikt voor fanatieke hardlopers.
De kousen zijn gemaakt van een stevig, duurzaam materiaal. Tijdens het lopen valt het me op dat de sokken helemaal niet afzakken. Na een aantal keer wassen blijft de stof mooi en strak. Prima kwaliteit dus!
- Blijvend strak
- Perfect fit
- Zakken niet af
- Afnemend drukprofiel dus past de compressie aan op de plek
- Duurzaam materiaal
- Minder compressie, niet geschikt voor fanatieke hardlopers
- Erg aan de prijs
6) CEP Ultralight Compressiekousen
De CEP Ultralight compressiekousen zijn zoals de naam al zegt speciaal ontwikkeld om zo licht mogelijk aan te voelen. Kousen die veel compressie geven kunnen al snel zwaar of drukkend op de benen voelen, maar daar heb ik met deze kousen helemaal geen last van!
De CEP Ultralight compressiekousen zijn versterkt met ingewerkte carbonvezels. Daardoor is het materiaal blijvend strak, zelfs na veelvuldig gebruik. Het nadeel daarvan is dat ik wat voorzichtiger moet zijn bij het aantrekken. Als ik te hard zou trekken zouden de vezels kapot kunnen gaan waardoor de compressie sterk vermindert.
Hoewel de sokken ultralicht zijn is de compressie ontzettend sterk. Door de hoge compressie herstellen mijn spieren sneller en verzuren mijn benen tijdens het hardlopen minder snel. Het gevolg is dat ik een stuk langer kan blijven lopen en minder lang hoef bij te komen!
- Erg licht
- Blijvend strak
- Veel compressie
- Leuke kleuren om modieus erbij te lopen
- Gaan lang mee
- Moeten voorzichtig worden aangedaan
- De compressie kan voor sommigen té sterk zijn
7) X-SOCKS Run Energizer Compressiekousen
De X-SOCKS Run Energizer compressiekousen zijn ideaal voor de langere runs, omdat ze vanwege de hoge compressie mijn benen een stuk beter ondersteunen. De compressiekous maakt gebruik van een X-cross op de hiel, waardoor de hiel perfect ondersteunt kan worden.
Om blaren te voorkomen zijn de sokken naadloos. Het gebrek aan naden zorgt er ook nog eens voor dat de druk niet ongelijk over het been wordt verdeeld. Het is hartstikke irritant als er na het lopen een paar diepe groeven in je benen blijven staan.
Enkele hardlopers geven aan dat de stof van deze compressiekousen wat sneller slijt dan andere compressiekousen. Hoewel de stof niet na een paar hardlooprondjes slijt is het wel iets om in het achterhoofd te houden. De compressiekousen moeten immers wel lang genoeg meegaan!
- Hoge compressie
- Veel ondersteuning
- Naadloos
- X-cross op hiel voor extra ondersteuning
- Goed voor de langere runs
- Slijten wat sneller op de hiel
- Voorzichtigheid bij aantrekken is geboden
Goede hardloopsokken zie je onder andere bij Falke, Nike en Asics maar ook Mizuno, Saucony en Feetures hebben prima kousen voor hardlopers. Bekijk meer technische info van Wikipedia en bekijk het keurmerk voor oa compressie kleding van de overheid.