Wat is belangrijk bij het kopen van een crosstrainer? Hier zetten we alles op een rij zodat je de beste keuze maakt bij aanschaf waardoor je optimaal kunt gaan bewegen.
Waar op letten bij het kopen van een crosstrainer?
Eerder hebben we de beste crosstrainers vergeleken maar dit artikel gaat juist over hoe je zoiets koopt. Met een crosstrainer kan je makkelijk je conditie op pijl houden en behoorlijk fanatiek calorieën verbranden. Hieronder staan de modellen met elkaar vergeleken, maar laten we eerst kijken wat de kwaliteit bepaalt en waar je op kunt letten bij het kopen van een crosstrainer.
Het is namelijk wel belangrijk dat je cardio apparatuur voor thuis goed werkt.
Het vliegwiel bepaalt hoe hij aanvoelt
Een van de belangrijkste onderdelen van een crosstrainer is het vliegwiel. Dit bepaald hoe prettig de crosstrainer aanvoelt. Het vliegwiel is het wiel aan de voor- of achterkant van de crosstrainer. We noemen dit ook wel voor- en achter aangedreven trainers (ook wel: front-driven of rear-driven model). Het gewicht van dit vliegwiel voel je in je armen en benen omdat je daarmee zet de crosstrainer in beweging brengt.
Simpelweg wil dit zeggen: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe zwaarder de maximum weerstand is en hoe professioneler hij aanvoelt. Dit heeft invloed op het aantal weerstandsniveaus en daarmee dus ook hoe zwaar je kan of wil trainen. De crosstrainer onderscheid zich van de normale hometrainer door deze weerstand die je makkelijk hoger kunt zetten gedurende de training. Hierdoor wordt je hele lichaam geprikkeld en vind je de intensiteit die het beste bij jou past.
Vliegwiel voorin of achterin
Er zijn dus voor- en achter aangedreven trainers. Wanneer je weinig ruimte thuis hebt is een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterkant aan te raden. Deze neemt namelijk aanzienlijk minder ruimte in beslag. De meeste crosstrainers voor thuis hebben daarom ook het vliegwiel aan de achterkant.
Maximaal belastbaar gewicht
Het maximaal belastbare gewicht dat de crosstrainer kan houden is natuurlijk iets waar je rekening mee moet houden, zeker als je last hebt van overgewicht. Het maximaal belastbare gewicht vind je meestal terug bij de product specificaties. Het is zeker de moeite waard om hier goed op te letten, sommigen hebben namelijk een maximum van 120 kg terwijl anderen wel 200 kg en meer aankunnen.
Train met een crosstrainer lekker thuis en in je eigen tempo terwijl je er toch aan werkt je conditie te verbeteren.
Voor- of achterwielaandrijving
Je kunt een crosstrainer kopen met voor- of achterwielaandrijving. Bij de voor-aangedreven trainers is je beweging wat meer rechtop.
De achter-aangedreven modellen maken een ronddraaiende beweging die wat zwaarder is om te doen. Hij zet ook wat meer druk zet op je gewrichten. Hou daarmee dus rekening als je eerder heel snel last van blessures hebt gehad. Daarnaast kan bij de diverse modellen de lengte van de slag anders zijn. De verschillen zijn overigens niet heel groot, maar kijk hier vooral naar als je erg korte benen hebt (en wat kleiner bent).
Afmetingen
Een crosstrainer is niet klein. Het is slim om van tevoren, net als bij de aanschaf van een bankstel, de ruimte waar je de crosstrainer wil plaatsen goed na te meten. Vergelijk deze vervolgens goed met de afmeting van de crosstrainer. Kortom: past hij wel?
Aandrijving met V-snaar of ketting
Een crosstrainer kan worden aangedreven met een:
- V-snaar
- Ketting
De aandrijving met een ketting is te vergelijken met een ketting op een fiets. Een aandrijving met een V-snaar is veel stiller, maar helaas ook wat duurder. Het is maar net wat je belangrijk vind.
Verstelbare pedalen
Als er meerdere personen met een verschillende lengte gebruik gaan maken van de crosstrainer, dan zijn verstelbare pedalen handig. Ben je namelijk wat kleiner, dan is het handig als de pedalen verder naar voren te kunnen worden gezet. En bij langere mensen als de pedalen juist naar achteren kunnen.
Een correcte lichaamshouding is altijd van belang. Dit maakt langer trainen mogelijk en bovendien worden blessures voorkomen.
Je hele lichaam trainen op een crosstrainer
Voor als je twijfelt: de crosstrainer heeft uit een vliegwiel, waar twee loopplanken aan zijn bevestigt. Aan de bovenzijde van deze stroeve plankjes zitten lange hendels bevestigt die je kunt vastpakken met beide handen.
Bij het crosstrainen ga je op de loopplanken gaat staan. Je pakt met je handen de hendels vast en maakt daarna een vooruit-schuivende beweging. Zo komt de crosstrainer in beweging. Je voeten gaan hierdoor ook automatisch bewegen. Je duwt met je voeten de twee loopplankjes om en om vooruit en achteruit. Je trekt met je handen de hendels naar achteren.
In onderstaande video zie je de crosstrainer (Elliptical) vergeleken met een concurrent. De low impact training komt hierin ook naar voren, net als bij een goede roeitrainer. Tevens zie je hoe de crosstrainer werkt.
Hierdoor maak je eigenlijk langlauf bewegingen en zoals je weet is dit echt intensief.
Je traint dus bijna al je spieren. En dus veel meer dan alléén maar je beenspieren zoals bij een hometrainer. Zo’n 80% van al je lichaamsspieren worden geactiveerd door deze beweging. Het is een ideale workout voor zowel je bovenlichaam, je onderlichaam en armen en benen.
De crosstrainer wordt daarom ook zo veel in revalidatiepraktijken gebruikt. De belasting voor je gewrichten is laag maar je kunt wel erg goed aansterken door deze workout.
Voordeel van je uithoudingsvermogen verbeteren
Zowel met een crosstrainer als een hometrainer verbeter je je uithoudingsvermogen. Lenigheid en kracht worden niet echter beter hierdoor. Dat uithoudingsvermogen is belangrijker omdat je daardoor gezonder door het leven gaan. Dit gaat al heel ver terug in de geschiedenis. In de evolutie was uithoudingsvermogen van groot belang: vroeger toen we nog moesten jagen kon de mens duurlopend snellere wilde dieren vangen door deze langdurig te achtervolgen tot die dieren letterlijk door uitputting neervielen. Recente studies hiervan (Persistence Hunting) in Botswana en experimenten ondersteunen deze theorie over die Persistence Hunting.[1][2]
Voordelen
Wat zijn nu de voordelen van dit apparaat? We zetten ze op een rij maar er is natuurlijk wel een groot nadeel: hij kost geld, en best veel ook. Daarnaast zal je niet altijd zin hebben om erop te stappen.
- Voordeel 1: Je verhoogt dus je uithoudingsvermogen voor een betere conditie
- Voordeel 2: Dit doe je lekker thuis (het scheelt het sportschool abonnement, iedere maand)
- Voordeel 3: De kans op blessures is kleiner dan bij buiten fietsen, steppen etc
- Voordeel 4: Je zal afvallen door de low impact (rustige) training te volgen
- Voordeel 5: Je gebruikt je hele lichaam
- Voordeel 6: Efficiënt tijdgebruik als je tegelijkertijd ook een goede documentaire kijkt of audio boek luistert
- Voordeel 7: Je lichaam wordt mooier (goed voor het zelfvertrouwen)
- Voordeel 8: Je slaapt beter na een inspanning
- Voordeel 9: Je gebruikt je hele lichaam
- Voordeel 10: Je voelt je na zo’n inspanning altijd beter dan ervoor
Lekker trainen in je eigen huis
Als je wat zwaarder bent kan het nog weleens lastig zijn om naar de sportschool te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld veel last hebben van zweten of je hebt liever geen ‘pottenkijkers’ tijdens de training.
Crosstrainer voor afvallen
Met een crosstrainer kan je makkelijk je conditie opbouwen en redelijk eenvoudig heel wat calorieën verbranden. Een crosstrainer zich onderscheidt van een normale hometrainer door de weerstand die je heel eenvoudig hoger kunt zetten tijdens de duur van je training. Hiermee wordt je hele lichaam geprikkeld, nog meer dan bij zo’n apparaat. En is het een ideaal apparaat voor mensen die een paar pondjes kwijt willen.
Afvallen met behulp van een crosstrainer
Met wat geduld en behulp van een goede crosstrainer kun je flink wat kilo’s kwijtraken. Bovendien kun je geleidelijk aan je conditie elke dag een stukje verbeteren. De resultaten zul je al vanaf de eerste week ervaren. Zo was je vorige week na 30 minuten al helemaal kapot, dan is de kans groot dat je hier een week later al en stuk minder moeite mee zult hebben. Hoe beter je conditie, hoe langer je de training kunt volhouden en hoe meer calorieën je dus zult verbranden.
Met een crosstrainer train je je hele lichaam in het comfort van je eigen huis. Je hebt daarbij vooral je armen, benen en rugspieren nodig, waardoor het een complete body-workout is!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Crosstrainer is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: