Na een zware run wordt je sneller de oude door het gebruik van herstel schoenen, althans dat is wat de fabrikanten zeggen. Ik testte OOFOS herstel slippers/ schoenen en dit is mijn ervaring met de bijzondere recovery OOMG schoenen van het merk.
Wat zijn herstelschoenen precies?
Herstelschoenen zijn een speciaal type schoeisel dat is ontworpen om te worden gedragen na het sporten. Deze schoenen hebben een royaal gewatteerd voetbed en een ondersteunende structuur die de druk op de gewrichten verlicht, de spanning op pezen vermindert en de bloedtoevoer naar de voeten verbetert. Veel herstelschoenen hebben de vorm van sandalen en zijn bedoeld om in huis te dragen.
Voorbeelden
Voorbeelden van trending producten voor voetherstel zijn onder andere:
- “Barefoot” of “minimalistische” schoenen: deze hebben een minimale of nul-dikke zool met een brede, flexibele teenbox.
- Tenenspreiders: deze worden tussen de tenen geplaatst om ze goed uit te lijnen en de kleine spieren rond de tenen te strekken.
- Compressiekousen: deze zijn stoffen kousen die het hele been omhullen om het herstel te bevorderen.
En ja: de trend van de herstelschoen is sterk groeiend. Reden te meer om ze te gaan testen vond ik:
Wij kijken in deze review vooral naar de OOFOS schoenen en slippers.
Soorten OOFOS
Ze hebben:
- Slippers
- Schoenen (zie mijn foto’s en video)
- Klompen (een beetje a la Crocs)
Voordelen
- Helpen bij afrollen van je voet bij lopen
- Zorgen voor sneller herstel
- Helpen bij hielspoor, tintelende voeten of andere voetblessures
- 37% meer demping dan vergelijkbare schoenen
- Meerdere kleuren
In deze video zie je mijn uitleg en het gebruik ervan (als is dat natuurlijk simpel):
Het is dus handig dat je ze niet hoeft te strikken maar het zijn nu ook weer niet van die handsfree schoenen die je aan kunt doen zonder te bukken zoals de Nikes.
Daarnaast zijn er ook wat kritische punten te noemen:
- Even wennen in het begin bij het erop lopen
- Niet heel fashionable
- De prijs is gemiddeld tot hoog
- Slechts 1 breedtemaat
- Zitten wat strakker als je voeten na hardlopen of wandelen nog dik zijn
Een nadeel is dat mijn voeten na een lange run of wandeling soms wat dikker (opgezwollen) zijn, waardoor de schoenen/ slippers een wat strakker zitten. Zowel de slippers als de schoenen hebben slechts één breedtemaat. Voor mensen met brede voeten kan dit een nadeel zijn.
Ervaring met OOFOS
Ik vind de OOmg van OOFOS lekker lopen en vooral na een paar dagen gebruik merk je dat er meer gewend aan raakt. In het begin bewegen ze een beetje (het schommelt) maar dat gaat weg na een poos gebruik. Na die eerste keren dat ik ze droeg werd het wiebelende minder en ging dat weg. Kort daarna dacht ik: super! Alsof je op wolkjes loop, net als ze zeggen bij ON hardloopschoenen. Ik ben niet alleen want de ervaringen op Trustpilot van OOFOS zijn meer dan prima. Je ziet ook dat het geen nieuw merk is maar al langer bestaat, dat geeft de burger moed, en dan vooral de hardlopende burger 🙂
Comfort
Het comfort is hoog vind ik. En dat maakt niet uit of je de slippers of de schoenen gebruikt eigenlijk. De klompen heb ik niet lang getest dus daarover kan ik weinig zeggen. Dat zit vooral in die speciale zool van OOFOS. Het komt door een speciaal soort schuim dat volgens OOFOS 37% meer impact absorbeert dan andere zool-materialen. Hierdoor voel je de druk op je voeten, gewrichten en onderrug verminderen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een schuimmatras (soms lichaamsvolgend) om op te slapen. Bovendien is de schoen/ slipper zo gevormd dat de voetboog en de hiel extra worden ondersteund. De slipper dwingt je als het ware de natuurlijke afwikkeling van je voet af.
Uiterlijk
Ze zijn normaal ogend tot een beetje behoudend. Alleen in wit en zwart en met wat kleurtinten rood, blauw en geel. Ze zijn ten opzichte van Nike etc niet heel erg stijlvol. Welke je ook kiest qua kleur, zelfs het normale wilt of basale zwart heeft iets behoudens. Dat komt door de schuitvormige bootjesvormige zool.
Gebruik
Gebruik ze niet te lang is het advies. Dus een uur of twee uur is voldoende zeggen ze zelf. Hoewel herstelslippers bedoeld zijn om ongeveer 1,5 uur na inspanning te worden gedragen, merkte ik dat ik ze in het begin sneller uitdeed maar later juist langer aanhield. Mijn advies is om gewoon de 1,5 aan te houden want dat is het beste en na verloop van tijd zat de verstevigde hiel ook niet zo comfortabel meer. Ik kan me voorstellen dat je voetbed, enkel en/ of achillespees er dan onder lijdt. Dus kort samengevat: ze zijn echt gemaakt om slechts 1,5 uur te dragen.
Hier op Youtube zie je hoe ze mij bevielen. Laat helder zijn dat ik er niet lange stukken op ben gaan hardlopen want gebruik ik gewoon mijn lievelings hardloopschoenen die ik test en dat zijn er nogal wat. Ook verschillende inlegzooltjes zijn handig en hier zie je meer tips over het kiezen van die zooltjes.
Sneller herstel van hielspoor
Wat je veel terugleest is het herstel van hielspoor en vervolgens hardlopers die last hebben gehad van hielspoor die de OOMG of OOFOS slippers ook na die hardloopblessure blijven gebruiken. Dit is een voorbeeld van een review die je veel terugleest: “Ze helpen heel goed tegen hielspoor! Ik loop er dagelijks op in huis nu zo ruim 1.5 jaar. Eerste paar slippers zeker een jaar aangehad & de 2de paar waren met een half jaartje kapot maar door de goede service heb ik nieuwe opgestuurd gekregen! Erg blij met deze slippers!”
Herstel slippers na hardlopen
Wellicht ken je herstelslippers nog niet. Zoals de naam suggereert, zijn deze ontworpen voor sporters die na inspanning extra ondersteuning en herstel voor hun voeten nodig hebben. Ik hoorde erover door bevriende hardlopers die geloven in hun comfort. Aanvankelijk leek het dragen van herstelslippers na het hardlopen (of wandelen) wat overdreven. Want dit deed ik nooit toch? Ik gebruikte wat eiwitpoeder en actief herstel maar geen speciale schoenen voor herstel. Wellicht is het iets voor oude mensen zoals verbandschoenen of antislip schoenen dacht ik. Maar toch, het is toch wel prettig merk ik nu na gebruik!
Herstel slippers wandelen
Ook na het wandelen worden de herstel slippers en schoenen gebruikt. Dus bij een lange vierdaagse, lokale wandeling of lange Kennedymars over onverharde en verharde ondergronden. Zodra de wandelafstanden de 20 kilometer overschreden wordt het serieuzer en denk je wel aan blarenpleisters en vertroetelen van je voetzolen. Een pijnlijk gevoel in je hiel of onder je voet kan snel opspelen dan.
Er zijn meerdere mogelijkheden zoals goede cooling down, inlegzolen, compressiekousen, voetmassages, voetcrèmes etc. Mara dus ook deze OOFOS herstelslippers en schoenen.
Slipper of de schoenen gebruiken?
Er zijn ook gesloten OOFOS-schoenen met dezelfde functie. Het voordeel van slippers boven schoenen is dat je er gemakkelijk in- en uitstapt. Instappers zijn handiger omdat je niet hoeft te bukken maar schoenen loopt wat steviger/ veiliger buiten om huis. De slippers zitten echter ook stevig genoeg om je wreef, en je kunt er zelfs sokken in dragen.
Met of zonder sokken gebruiken
Volgens de mensen van OOFOS kun je ze zowel met als zonder sokken dragen. Het materiaal neemt de lichaamswarmte op, wat de bloedcirculatie verbetert en goed is voor je herstel. Een gesloten schoen voelt echter wat warmer aan. Persoonlijk vind ik met sokken fijner. Overigens neemt het materiaal geen nare geuren op en is het goed wasbaar en dat is wel zo schoon 🙂
Conclusie herstelschoenen
Mijn conclusie is dat herstelschoenen van bijvoorbeeld OOFOS best kunnen helpen om sneller te recoveren en blessures te voorkomen. Ze zijn niet magisch of een alles in 1 oplossing moet ik daar direct bij zeggen. Verstandig lopen, een goede warming up en cooling down en een verantwoord hardloopschema volgen is nog belangrijker in mijn ogen. Toch zijn deze herstel recovery schoenen wel echt een aanrader en het loopt heerlijk (na die eerste paar keer)! Het design is tegenwoordig een stuk beter geworden en de prijs is ook nog wel te overzien.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Herstelschoen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
We hebben ook tips voor het voorkomen van hardloopblessures en het dragen van goede compressiekousen bij hardlopen kan ook helpen. En wist je dat zelfs de tijd waarop je je hardloopschoenen koopt belangrijk is? In dit artikel zie je wanneer je het beste nieuwe hardloopschoenen kunt kopen.