Hardloopschoenen moet je op tijd vervangen. De vraag is vaak; wat is op tijd? Vaak zien hardloopschoenen er van de buitenkant nog prima uit omdat je er vaak alleen mee hardloopt. Maar schijn bedriegt. Lees hieronder waar je op moet letten en wat de levensduur van deze schoenen zijn.
Hoe veel kilometer gaan hardloopschoenen mee?
De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week wandelt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Ook al laat je ze in de kast staan zonder erop te lopen, is na zo’n drie jaar is de demping uit je schoenen verdwenen doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithardt. Je kunt dit vergelijken met een spekje dat je buiten de snoeptrommel bewaart, dat droogt uit en wordt keihard. Het resultaat: meer belasting op je gewrichten en een grotere kans op blessures.
Daarnaast zal een hardloopschoen sneller slijten als je niet volledig recht op je voeten land maar een beetje loopt met overpronatie of onderpronatie.
Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?
Veel mensen hebben ongetwijfeld wel ergens oude hardloopschoenen in de kast staan, vaak van meer dan 5 jaar oud. Vaak worden ze bewaard omdat ze er nog prima uitzien en een nieuw paar best prijzig kan zijn. Dat is helemaal niet gek. De eerste slijtagetekenen zijn op schoenen namelijk helemaal niet zo duidelijk. Persoonlijk heb ik gemerkt dat met name de demping van een schoen in de loop der tijd behoorlijk achteruit gaat. Uiteindelijk kan het zelfs de kans op blessures flink verhogen. Wist je dat veel blessures ontstaan door de versleten demping van een schoen?
Om de levensduur van je hardloopschoenen te verlengen kan je overwegen om de binnenzolen van de hardloopschoenen te vervangen.
Demping controleren
Het is dus verstandig om regelmatig de demping van je huidige paar hardloopschoenen te controleren. Hoe gaat dat in zijn werk? We gebruiken doorgaans twee manieren om zelf de demping te controleren. De eerste manier is door nieuwe schoenen met je verouderde paar te vergelijken. Dat is niet praktisch, hoe kom je immers aan nieuwe schoenen? De tweede manier is door de demping te meten met behulp van een dempingsapparaat. Dat is voor haast iedereen compleet onmogelijk. Om die reden bepalen we het slijtageniveau vaak met behulp van het gelopen aantal kilometers.
Wanneer versleten?
Een hardloopschoen is na, pak hem beet, 1200 km al ongeveer 35% van zijn demping kwijt. De schoenen zullen dan een stuk minder plezierig lopen. Slecht lopende schoenen zijn sowieso een goede graadmeter. Op die manier weet je dat ze aan vervanging toe zijn, zeker als je de kans op blessures wil verkleinen.
Wanneer nieuwe nodig?
In het algemeen zeggen de meeste eigenaren van hardloopwinkels dat hardloopschoenen zo rond de 1000-1500 km aan vervanging toe zijn. Zelf vind ik dat wat aan de lange kant. Ik heb gemerkt dat de demping van veel schoenen al vanaf 1000 km flink is teruglopen.
Rekensom voorbeeld
Met een simpele rekensom kun je zien hoeveel kilometer je ongeveer op je huidige paar gelopen hebt. Stel dat je als gemiddelde loper 25 km per week loopt. Als je dan 50 weken per jaar loopt kunnen we de som maken: 25 x 50 is 1250 km. Na 1250 km zijn je schoenen waarschijnlijk al aan vervanging toe. Je zou in dit voorbeeld dus kunnen zeggen dat de demping van hardloopschoenen nog geen jaar in goede conditie blijft.
Veel mensen onderschatten hoelang zij hun huidige paar al dragen. Herken je dat? Let daarom goed op de slijtage aan de schoenzool. Na 1000 km zal de zool zo versleten zijn waardoor het slijtagepatroon goed te zien is. Als je schoenen een duidelijk slijtagepatroon laten zien kun je op je vingers uittellen dat vervanging echt wel nodig is.
Klachten
Op het moment dat je schoenen al een half jaar in de kast liggen worden ze stugger. In de kast hebben de schoenen een gebrek aan beweging en zullen de temperatuursverschillen van invloed zijn, waardoor je hardloopschoenen vocht verliezen. Een gebrek aan vocht maakt de zool van de schoenen harder, stugger en zorgt ervoor dat de zool een stuk sneller verouderd.
Zolen hardloopschoenen zijn aan slijtage onderhevig
Zoals je al hebt kunnen lezen is met name de zool van een hardloopschoen aan slijtage onderhevig. Sterker nog, na de periode van circa een jaar zijn de schoenen al op. Na 1,5 à 2 jaar is de zool zo uitgedroogd dat de demping vaak ver te zoeken is. Hierdoor is de afwikkeling van de schoenen erg achteruit gegaan en zullen de schoenen niet meer meegeven als men de voet afzet. Je zult last krijgen van je schenen en knieën.
Vervangen hardloopschoenen
Goed, je hebt dus besloten om je schoenen te vervangen. Dat kan best prijzig zijn, zeker als de schoenen iets korter dan een jaar meegaan. Om die reden kiezen veel hardlopers ervoor om een goedkoper extra paar hardloopschoenen van goedkopere merken erbij te kopen. Zo’n goedkopere schoen wissel je wellicht af met een duurdere, betere schoen. Bekijk hier de tips voor de ideale hardloopschoenen kopen.
Eerder hardloopschoenen vervangen
In het algemeen is het aan te raden om een schoen na ongeveer 1000 kilometer te vervangen. Toch zijn er een aantal hardlopers die hardloopschoenen na 800 km of zelfs 600 km al vervangen. De afgelegde afstand is namelijk niet de enige factor die het slijten zal versnellen. De manier waarop je de voet neerzet en afwikkelt kan een behoorlijk groot verschil maken. Daarnaast doen blessuregevoelige lopers er goed aan om weinig risico’s te nemen qua schoeisel.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Hardloopschoen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen over de hardloopschoenen en de productie ervan:
Bekijk de hardloopschoenen prijs ►