Als je graag wandelt, zijn er allerlei apps waar je profijt van kunt hebben. Er bestaan wandelapps die bijhouden hoe vaak en hoe ver je wandelt, en er zijn apps waar een bibliotheek aan leuke wandelroutes in staat. Deze apps zijn leuk voor ouderen, omdat het een stimulans is om in beweging te blijven. Door dagelijks een eindje te wandelen, blijft je fysieke gezondheid langer op peil, behoud je een betere conditie, en kom je andere mensen tegen. Een van de effecten daarvan is dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Wandelen is dus niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar ook een manier om fit te blijven.
Ommetje wandel app is favoriet
Ommetje is een wandel app die door veel ouderen wordt gebruikt. Het is een app die is ontwikkeld door de Hersenstichting, waar de bekende neuroloog Erik Scherder aan heeft meegewerkt. Maar [hoe werkt Ommetje](https://www.seniorzorg.nl/hoe-werkt-ommetje/)? Het idee achter de app is om meer ouderen in Nederland te stimuleren in beweging te blijven door wandelen te koppelen aan een competitie. Het wandelen krijgt daardoor ook een spelelement. Je kunt de competitie aangaan met ouderen uit het hele land, en je prestaties worden bijgehouden in de Ommetje app, waar een ranglijst wordt gemaakt van de deelnemers.
Vergelijkbare apps
De manier waarop de Ommetje app werkt, is vergelijkbaar met andere fitness trackers en goede hardloop apps. Een bekende is Strava, veel gebruikt door hardlopers en fietsers, maar ook geschikt voor andere buitensporten zoals schaatsen, hiken, skiën, enzovoort. Er zijn ook wandelaars die gebruik maken van Runkeeper of andere goede fiets apps om hun prestaties bij te houden en te analyseren. Het is leuk om je activiteiten in een soort competitieverband te vergelijken met die van vrienden of andere sportievelingen.
Gebruik van een fitness tracker
Een fijne stappenteller gebruiken is simpel en handig. Als je een fitness tracker wilt gebruiken, stel je de app in op wandelen voordat je vertrekt. Druk op Play of Start zodra je begint, en de app houdt bij welke route je loopt, hoeveel tijd je nodig hebt, het hoogteverschil en het gemiddelde tempo. Na de wandeling kun je alle details bekijken, inclusief een kaart met de gelopen route. Meestal kun je ook commentaar toevoegen en prestaties delen via social media.
Wandelen met de Ommetje app
Om de Ommetje app te gebruiken, installeer je hem eerst vanuit de app store. Deze app is gratis. Als de app is geopend, zie je een paarse knop met de tekst “Start Ommetje”. Zodra je daarop klikt, kun je met de wandeling beginnen en wordt de tijd bijgehouden. Tijdens het wandelen hoef je de smartphone niet vast te houden; hij kan vergrendeld en in een jaszak of tasje worden gedaan. Aan het eind van je wandeling druk je op de paarse knop in het vierkante witte vlak en kies je voor “Ik Wil Stoppen”.
De wandeling onderbreken
Het komt vaak voor dat je tijdens het wandelen een bekende tegenkomt voor een praatje of ergens een kopje koffie wilt drinken. In dat geval kun je de wandeling tijdelijk of geheel afsluiten door op de paarse knop in het witte vierkant te drukken en “Ik Wil Stoppen” aan te geven. Na je gesprek of als de koffie op is, start je de Ommetje app weer alsof je aan een nieuwe wandeling begint. Het is niet per se nodig om de registratie in de app stop te zetten; dat is aan jou.
Wedstrijdelement
De Ommetje app is erop gericht om je te stimuleren regelmatig een eindje te wandelen. Je wordt beloond met medailles en punten. Een wandeling van minimaal 20 minuten per dag is goed voor 5 punten. Bonuspunten of een medaille krijg je als je voor 9 uur ’s ochtends vertrekt of elke dag van de week wandelt. Ook als je meer dan één wandeling per dag maakt, krijg je extra punten. Zorg ervoor dat je de app aanzet bij vertrek en stopt als je weer thuis bent om geen punten te missen.
Samen met anderen wandelen
Het gebruik van de Ommetje app samen met kennissen, vrienden of familie in een team voegt extra plezier toe aan het wandelen. Het wordt een uitdaging om meer punten te verdienen dan de anderen, wat de stimulans vergroot om vaker te wandelen en je conditie te verbeteren. Je kunt jezelf zelfs bij meerdere teams aansluiten om de uitdaging nog groter te maken.
Teams
Samen met anderen wandelen gebeurt in teams. Als je wilt meelopen in een bestaand team, kun je van iemand in dat team een code krijgen. Voer de code in via het menu Teams en de optie Teambeheer in de Ommetje app. Daarna kies je voor Team Toetreden, voer je de ontvangen code in, en ben je vanaf dat moment onderdeel van dat team. Iedereen in het team kan zien hoeveel punten je scoort met het wandelen.
Nieuw team oprichten
Als je niemand kent met een team in de Ommetje app, kun je zelf eenvoudig een team samenstellen. Ga naar het menu Teams in de app, selecteer Teambeheer, en kies Team Starten. Voer de naam van je team in, sla de naam op en je krijgt een teamcode. Deel deze code met anderen, zodat ze kunnen deelnemen aan jouw team.
Prestaties bekijken
De Ommetje app houdt allerlei gegevens over je wandelingen bij. Zo wordt bijgehouden hoelang je over je wandelingen doet, kun je op een kaartje de gelopen routes bekijken en zijn er statistische gegevens zoals het totaal aantal wandelingen en de totale wandeltijd. Als je herinneringen aan de wandelingen wilt vastleggen, kun je foto’s toevoegen die zichtbaar zijn voor iedereen in je team.
De optimale lengte van een wandeling
Voor senioren is het voldoende om wandelingen van minimaal 20 minuten te maken, bij voorkeur achter elkaar. Langere wandelingen zijn natuurlijk ook mogelijk, maar dagelijks 20 minuten wandelen draagt bij aan je gezondheid. Je verbrandt behoorlijk wat calorieën met wandelen](https://www.hrdlpn.nl/hoeveel-calorieen-verbrand-je-met-wandelen) zoals je hier ziet. De app garandeert dat je beter in vorm blijft als je de wandeling deel laat uitmaken van je vaste dagritme. Wandelen stimuleert de eetlust en zorgt ervoor dat je met meer smaak eet.
Avontuurlijk wandelen
Als je dagelijks in je buurt wandelt, zie je op den duur alles wel een keer. Het wandelen kan gaan vervelen. Als je regelmatig een andere wandeling wilt maken, kun je apps zoals Wandelzapp of de Klompenpaden app gebruiken, die je samen met de Ommetje app kunt gebruiken. Deze apps hebben een grote bibliotheek aan wandelingen in de natuur en steden. Ze tonen het startpunt en de afstand, wijzen je tijdens de wandeling de weg en voorkomen dat je verdwaalt en hulp moet inschakelen via je alarm horloge.
Conclusie
De Ommetje app is ontwikkeld om je elke dag minimaal één wandeling van 20 minuten of langer te laten maken, wat goed is voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. De app gaat ervan uit dat de meeste senioren wandelen leuk vinden. Wetenschappelijk is bewezen dat wandelen cognitieve achteruitgang kan voorkomen, stress verlaagt en zorgt voor een betere stemming. Wandelen draagt dus bij aan een leuker leven.
Voor fietsers is er een equivalent aan deze app beschikbaar: de Toertje app!
Met een bluetooth hartslagmeter op je telefoon zie je in de app alle hartslag data voor nu en later. Zo wordt je sneller beter en kun je gerichter trainen!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Bluetooth hartslagmeter is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: