De beste bone conduction hoofdtelefoons brengen geluid niet over via je oren maar via je botten. Raar als je dit voor het eerst hoort maar de voordelen zijn voorkomen van gehoorbeschadiging en veiligheid (door horen omgeving). Deze zitten dan ook niet in je oren maar ervoor en dat draagt fijner.
Mooier geluid en voorkomen gehoorbeschadiging met de Bone conduction koptelefoon
Je voorkomt met het dragen van Bone conduction headphones beschadigingen aan je trommelvlies die je met andere hoofdtelefoons al vrij snel oploopt. De traditionele hoofdtelefoons zitten niet altijd fijn en sommige mensen houden zelfs (blijvende) gehoorbeschadiging over aan het luisteren van muziek via hoofdtelefoons of oortjes. De Bone conduction hoofdtelefoon waarbij je muziek luistert via je jukbeenderen kan een goed alternatief zijn voor mensen die vinden dat traditionele hoofdtelefoons niet fijn zitten. Ook kan het zijn je je een normale hoofdtelefoon niet vertrouwt in verband met je gehoor.
Beste Bone Conduction Hoofdtelefoon
1 Shokz OpenRun PRO 2 Bone Conduction hoofdtelefoon
De Shokz OpenRun PRO 2 is de beste bone conduction hoofdtelefoon uit onze test, omdat hij helemaal draadloos geluid van hoge kwaliteit laat horen en niet afzakt tijdens de heftigste intervaltrainingen! Deze opvolger PRO 2 heeft een nog betere geluidskwaliteit en iets prettiger draagcomfort.
Het geluid van de OpenRun PRO 2 is mooi en helder, terwijl ik tegelijkertijd de omgevingsgeluiden nog steeds perfect kan horen. Zeker tijdens het hardlopen is het goed om alert te blijven, met een traditionele hoofdtelefoon lukt dat niet altijd.
Je denkt misschien dat een bone conduction-hoofdtelefoon snel afzakt, maar met de Shokz OpenRun PRO 2 blijft hij stevig zitten zonder te klemmen. Geen hoofdpijn meer tijdens het rennen!
Deze hoofdtelefoon vervangt onderweg mijn telefoon: ik kan bellen en muziek luisteren terwijl mijn smartphone in mijn zak blijft. Bovendien is hij waterbestendig, dus zweet of een lichte bui zijn geen probleem.
De prijs-kwaliteitverhouding is top. Voor een iets hogere prijs krijg je een hoofdtelefoon van uitstekende kwaliteit.
- Erg mooi geluid
- Je hoort het verkeer (veiliger)
- Bellen is mogelijk
- Niet goedkoop
2 Nedis Bone Conduction Bluetooth hoofdtelefoon met microfoon
Een volgende goede optie is de Nedis Bone Conduction Bluetooth hoofdtelefoon waarmee ik comfortabel en draadloos onderweg naar al mijn favoriete muziek kan luisteren!
Met de volledig geïntegreerde accu kan ik tot wel 6,5 draadloos muziek luisteren en bellen. Dat is lang genoeg om een flink eind te hardlopen. Voor de volgende run hoef ik hem alleen maar even op te laden.
De Nedis heeft een ergonomisch ontwerp en zit extra comfortabel. Zelfs tijdens een intensieve intervaltraining blijft hij stevig zitten zonder te klemmen. Afzakkende oortjes? Geen probleem met deze draadloze bluetooth-hardloophoofdtelefoon!
Met 8 GB intern geheugen sla ik mijn favoriete muziek op en laat mijn smartphone gewoon thuis. De bediening doe ik eenvoudig via de hoofdtelefoon zelf.
Een minpuntje: het design is minder strak en stijlvol dan bij de nummer 1. Voor mij is een mooie look belangrijk, omdat ik accessoires graag afstem op mijn outfit.
- Accu gaat lang mee
- Comfortabel
- 8 Gb intern geheugen
- Geen bijzonder ontwerp
3 Shokz OpenComm Bone Conduction Headset
Met de Shokz OpenComm Bone Conduction Hoofdtelefoon luister ik onderweg comfortabel en draadloos naar muziek van hoge kwaliteit, zonder vervelende oordopjes in mijn oren.
Het fijne van deze lichte hoofdtelefoon is dat er een microfoon aan is toegevoegd. Als je veel belt tijdens het hardlopen werkt dat perfect: ik bedien de hoofdtelefoon vanaf het apparaat zelf en hoef niet mijn telefoon vast te houden. De kwaliteit van het geluid is verrassend goed.
Het klinkt misschien vreemd, maar zelfs zonder oordopjes maakt deze bone conduction hoofdtelefoon gebruik van noise cancelling die je ook nog eens zelf kunt verstellen.
Ik kan zo makkelijk wisselen tussen uitsluitend muziek luisteren of juist omgevingsgeluiden toelaten voor extra veiligheid.
Doordat de bediening vanaf het apparaat werkt hoef ik niet mijn telefoon telkens vast te houden. Het nadeel van de Shokz OpenComm is dat de bediening soms niet helemaal vlekkeloos werkt, vooral omdat het zo’n kleine headset is. Daar moest ik in het begin even aan wennen.
- Handige microfoon
- Noise cancelling
- Comfortabel
- Bediening werkt niet altijd even soepel
4 Shokz Aeropex Bone Conduction Oordopjes
De Shokz Aeropex Bone Conduction Hoofdtelefoon is volledig waterdicht, blijft goed op zijn plek zitten en is super licht. Hartstikke handig voor tijdens het hardlopen!
Als enige hoofdtelefoon in deze lijst is de Aeropex waterdicht. Hij kan daarmee tegen zweet, mist en andere neerslag. Ik kan dus zelfs tijdens een hevige bui een flink eind gaan hardlopen. Geen reden meer om thuis te blijven!
Met de Aeropex kun je lekker muziek of een podcast luisteren terwijl je oren vrij blijven. Onderweg valt me op dat ik naast mijn muziek de geluiden uit het verkeer goed kan horen. Dat zorgt voor extra veiligheid en een gerust gevoel.
Ondanks het feit dat deze bone conduction hoofdtelefoon bijna niks weegt zit er toch een stevige accu in verstopt. De accu gaat na het opladen maar liefst 8 uur mee. Daar kan ik een heel eind mee gaan hardlopen zonder tussendoor de hoofdtelefoon op te laden.
De kwaliteit van het geluid is hoog, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met een traditionele hoofdtelefoon. De bass valt bijvoorbeeld bijna helemaal weg, dat effect is toch niet hetzelfde. Voor deze prijs is het echter een prima middenweg!
- Waterbestendig
- Lichtgewicht
- Accu gaat 8 uur mee
- Kwaliteit muziek wat minder dan bij traditionele hoofdtelefoons
5 Shokz OpenMove Bone Conduction Hoofdtelefoon
De Shokz OpenMove Bone Conduction Hoofdtelefoon speelt je favoriete muziek of podcast af terwijl je het verkeer om je heen nog goed kunt horen!
Door het ergonomische ontwerp is deze hoofdtelefoon misschien wel de meest comfortabele uit onze test. De hoofdtelefoon klemt niet, drukt niet op de oren of op mijn hoofd en blijft toch goed op zijn plaats. Zelfs tijdens intensief hardlopen zakt hij niet één keer af.
De OpenMove werkt op een accu die ongeveer 6 uur meegaat. Meer dan genoeg tijd om te gaan hardlopen dus. Na gebruik kan ik hem weer makkelijk met de bijgeleverde usb-kabel opladen voor mijn volgende run.
Deze hoofdtelefoon is waterbestendig. Dat wil zeggen dat hij tegen zweet en wat motregen kan. Voor mij is dat perfect, dan hoef ik als het net wat slechter weer is niet mijn hoofdtelefoon thuis te laten en kan ik toch lekker muziek luisteren.
De kwaliteit van het geluid van de apparaten van Shokz is altijd hoog. Daar hangt ook wel een prijskaartje aan helaas. De OpenMove is net wat duurder dan een aantal concurrerende hoofdtelefoons.
- Super comfortabel
- Accu van 6 uur
- Waterbestendig
- Duurder
Wat is bone conduction?
Je las het hierboven al en je weet al wat de beste modellen zijn. Maar wat is het nu precies? Bone conduction koptelefoons werken door geluidstrillingen via de jukbeenderen naar het trommelvlies te sturen, waardoor de gehoorgang vrij blijft en omgevingsgeluid hoorbaar is. Deze techniek, die al jaren door het Amerikaanse leger wordt gebruikt, is ideaal voor activiteiten zoals hardlopen, zwemmen of fietsen, omdat het veiliger is dan traditionele oordopjes die omgevingsgeluid blokkeren. Hoewel bone conduction koptelefoons veilig zijn, kan langdurig gebruik op een te hoog volume je gehoor beschadigen, net zoals bij andere audiotechnologieën. Zorg er dus voor dat het volume op een veilig niveau blijft.
Trillingen die door je botten worden overgebracht
In plaats van het traditionele gebruik van speakers die geluidsgolven door de lucht sturen, maakt een bone conduction koptelefoon gebruik van trillingen die direct op je botten worden overgebracht. Deze trillingen gaan via je jukbeenderen naar je trommelvlies, waardoor je geluid hoort. Het bijzondere is dat je gehoorgang open blijft, waardoor je omgevingsgeluid kunt blijven waarnemen terwijl je muziek luistert of belt. Deze technologie voelt in eerste instantie wat vreemd aan, omdat je geluid hoort zonder dat er iets in je oren zit.
De geschiedenis van bone conduction
Hoewel de techniek de laatste jaren aan populariteit wint, bestaat bone conduction al langer. Het werd vooral gebruikt door het Amerikaanse leger, waar het van cruciaal belang was om omgevingsgeluiden te kunnen horen tijdens operaties. Geluiden, zoals voetstappen of andere indicaties van gevaar, konden levens redden. Tegelijkertijd was communicatie via headsets essentieel. Bone conduction bood een perfecte balans tussen beide behoeften, waardoor soldaten zowel het omgevingsgeluid konden waarnemen als helder konden communiceren.
Is bone conduction veilig?
Ja, bone conduction koptelefoons zijn veilig en voldoen aan alle wettelijke keurmerken, zeker als je ze via een Nederlandse webshop aanschaft. Sterker nog, in bepaalde situaties zijn ze zelfs veiliger dan traditionele oordopjes. Tijdens het fietsen of hardlopen met gewone oordopjes loop je het risico om verkeersgeluiden te missen, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Bone conduction laat je het omgevingsgeluid horen, wat ongelukken kan helpen voorkomen. Maar toch vinden wij bij HRDLPN dat het veiliger is om zonder hoofdtelefoon te rennen dan met.
Kan bone conduction je gehoor beschadigen?
Net als bij elk apparaat dat geluid produceert, kan bone conduction je gehoor beschadigen als je het volume te hoog zet. Of je nu oordopjes, koptelefoons of speakers gebruikt, je trommelvlies kan altijd worden beschadigd door te harde trillingen. Het maakt voor je trommelvlies niet uit hoe het geluid binnenkomt – te veel trillingen is altijd schadelijk. Denk eraan om het volume op een normaal niveau te houden, net zoals je dat zou doen bij andere audiotechnologieën.