Een achillespeesblessure door hardlopen is erg vervelend, maar er zijn gelukkig stappen die je kunt nemen om het herstel te versnellen en herhaling te voorkomen. Bekijk onze tips en adviezen om sneller van je blessure af te komen en met vertrouwen terug te keren naar je trainingen.
Blessure aan je achillespees
Heb je last van je achillespees tijdens of na het hardlopen? Je bent zeker niet de enige; achillespeesklachten zijn een veel voorkomende blessure bij hardlopers. De pijn kan variëren van een zeurende irritatie tot een scherpe, stekende pijn die het lopen bijna onmogelijk maakt. Gelukkig zijn er manieren om je herstel te ondersteunen en de kans op herhaling te verkleinen. Hieronder vind je verschillende tips en strategieën om een achillespeesblessure te behandelen.
LET OP:
Deze tekst vervangt geen arts. Raadpleeg altijd je huisarts, specialist en andere hulpverleners hiervoor. We willen helpen om te helpen bij hardlopen maar we zijn geen medisch adviseurs. Deze website is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van (medisch-)professionals en/of zorg verlenende instanties. Weet je niet waar je terecht kunt, de website thuisarts.nl plus je eigen huisarts raden we aan. Bezoekers wordt aangeraden om medische vragen, klachten of symptomen ook voor te leggen hun behandelend arts. We sluiten elke aansprakelijkheid uit voor eventuele schade, directe en indirecte, uit welken hoofde dan ook ontstaan, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik van of (doen) toepassen van informatie, producten of diensten die worden aangeboden via deze website.Wat te doen bij een achillespeesblessure door hardlopen?
1. Geef je lichaam rust en herstel de balans
De eerste stap bij een achillespeesblessure is om je lichaam voldoende rust te geven. Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken, vooral hardlopen. Rust hoeft niet altijd volledige inactiviteit te betekenen – soms kan wandelen of fietsen helpen om actief te herstellen zonder de pees te veel te belasten. Luister naar je lichaam en bouw de belasting geleidelijk weer op.
2. Versterkende oefeningen
Zodra de ergste pijn weg is, kun je langzaam beginnen met versterkende oefeningen voor je kuitspieren en achillespees. Eccentrische oefeningen, zoals het laten zakken van je hiel vanaf een verhoging, kunnen de pees versterken en de doorbloeding verbeteren. Dit soort oefeningen helpt om de pees geleidelijk sterker te maken, waardoor deze beter bestand is tegen de belasting van het hardlopen.
3. Koelen en warmte toepassen
Bij acute pijn kan koelen met ijs helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Pas ijs toe in de eerste dagen na het ontstaan van de blessure. Wanneer de zwelling verminderd is, kan warmte juist helpen om de bloedtoevoer te stimuleren en het herstel te bevorderen. Wissel af tussen warmte en koude om de doorbloeding in het gebied te verbeteren.
4. Ondersteuning door fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan veel betekenen bij het herstel van achillespeesblessures. Met behandelingen zoals dry-needling, massages, en specifieke rek- en krachtoefeningen kun je vaak sneller herstellen. Ook kunnen ze je adviseren over een aangepaste looptechniek of andere aanpassingen, zoals het gebruik van podotherapeutische zooltjes, om de belasting op de pees te verlagen.
5. Het dragen van nachtbraces of Strasburg-socks
Een ander effectief hulpmiddel is het dragen van nachtbraces, zoals Strasburg-socks, die ervoor zorgen dat je achillespees ’s nachts in een gestrekte positie rust. Dit helpt de pees om op een natuurlijke manier te genezen, omdat deze niet in een verkorte positie blijft tijdens je slaap. Veel hardlopers ervaren dankzij deze sokken minder ochtendstijfheid en sneller herstel.
6. Aanpassingen in je loopstijl en schoenen
Soms kan een verkeerde loopstijl bijdragen aan overbelasting van de achillespees. Een loopanalyse kan inzicht geven in je techniek en helpen om aanpassingen te maken die de belasting op je pees verminderen. Daarnaast kan het dragen van goede schoenen met voldoende demping en ondersteuning een groot verschil maken. Overweeg schoenen die bij jouw specifieke loopstijl en voetstand passen.
Herstel en voortgang volgen
Het herstellen van een achillespeesblessure kost tijd en geduld. Blijf de voortgang van je herstel volgen en geef je lichaam de tijd om sterker te worden. Zodra je klachtenvrij kunt wandelen en lichte hardloopsessies zonder pijn kunt voltooien, kun je langzaam weer gaan opbouwen. Herstel is een proces dat ups en downs kent, maar met een geduldige en consistente aanpak kun je weer naar je oude prestatieniveau terugkeren – en misschien zelfs verbeteren!
Met de juiste zorg en behandeling kun je weer volop genieten van je hardlooptrainingen zonder achillespeesklachten. Succes!
Met een goed herstelproduct kun je je achillespees blessure vaak een beetje helpen om sneller te genezen. Zo kun je sneller je trainingen hervatten!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een blessure herstelproduct is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: