De Garmin Forerunner 165 als opvolger van de 55 geeft me eigenlijk alles wat ik nodig heb en is een stuk goedkoper dan de 965, Fenix 7 en andere sporthorloges. Hij heeft gepersonaliseerde, instelbare trainingsplannen en een mooi helder Amoled 1,2 inch scherm. Toch is het geen kassakoopje zoals je hier ziet dus bekijk de uitgebreide vergelijkende test zodat je weet of hij de moeite waard is!
Garmin Forerunner 165 Test Review
De Garmin Forerunner 165 is ontworpen met het specifieke doel om je conditie te verbeteren, en daarnaast heeft hij het felle Amoled scherm net als de Garmin 265 en 295. Dit wordt bereikt door middel van diverse functies, waaronder PacePRO, SpO2-meting, zwemfuncties, en nog veel meer van de Garmin. Bovendien levert het gedetailleerde informatie zoals snelheid, hartslag, en andere cruciale metingen voor activiteiten zoals hardlopen, fietsen en andere sporten.
Wat heeft deze 165 nu meer dan de oude 55? Een van de meest opvallende verbeteringen is dit Amoled-scherm, dat de leesbaarheid van de Forerunner 165 aanzienlijk verbetert. En dat is zelfs het geval in fel zonlicht. Daarnaast is het scherm vergroot naar een diagonaal van 1,2 inch (vergeleken met 1,04 inch bij de oude Forerunner 55). Daarnaast heeft hij een vernieuwde “Run”-knop, die eenvoudiger in gebruik is, groter is en ik herken van vroegere Garmins.
Daarnaast heeft de nieuwste versie de mogelijkheid om bloedzuurstofmetingen (SpO2) uit te voeren, zelfs tijdens de slaap. Het sporthorloge is uiteraard ook uitgerust met hartslagmetingen via zijn Elevate V4-hartslagsensor (formeel: Garmins Elevate V4 PPG-hartslagsensor). De 165 kan echter geen hartfilmpje maken van de gebruiker.
En ja, het presteert ook top en ik ben ermee gaan hardlopen en fietsen en ook gewoon wandelen en voor dat laatste is de 165 zeker veel te luxe. Om fanatiek op amateurniveau te wielrennen, mtb-en en hardlopen is hij perfect. Daarnaast vind ik het ook gewoon mooi dat het scherm zo fel is. Dat kost wel ietsje accu maar tegenwoordig zijn de accu’s toch beter geworden en laden om de 4 dagen vind ik geen probleem. En als je weinig sport houdt hij het veel langer uit zonder tussentijds opladen.
Garmin 55 vs 165 vs 265
Hij zit mooi onder de Garmin 265 en boven de Garmin 55 dus ik doop hem om als opvolger van de Garmin 55 met een nieuwere (luxer en hoger) nummer zodat hij mooi in de serie past van 165 – 265 – 965. Het is dus maar wachten op die Garmin 365, 465 en 565 😉 al zal dat nog even duren. Je ziet hier de uiterlijke verschillen tussen de Garmin 55 vs 165 vs 265:
Verschil tussen de Garmin 55 en 165 en 265
Met deze nieuwe Forerunner 165 in het assortiment is toch een veel gestelde vraag: wat zijn de verschillen tussen de Forerunner 165, Forerunner 55 en Forerunner 265?
De 55 heeft een rustig transflectief mattig scherm terwijl de 165 en 265 een fel mooi Amoled scherm hebben. De 55 heeft geen touchscreen en de andere 2 wel. De accu van de 55 gaat tot 14 dagen in smartwatchmodus en 20uur (bijna 1 dag) in GPS modus. Bij de 165 kan hij 11 dagen in die smartwatchmodus en tot 19 uur in GPS en als laatste bij de 265 is dat 14 dagen in smartwatchmodus en tot 1 hele dag in GPS modus. Alle 3 hebben ze ANT+ en bluetooth verbindingsmogelijkheid, telefoonmeldingen, VO2 max, hersteltijd, racevoorspeller, Garmin coach en de autolap functie.
Het geheugen is 200 uur date bij de 55 en geen muziek en bij de 165 en 265 kun je wel muziek op het apparaat krijgen en bij de 165 is het 4GB en bij de 165 is het 8GB, voor de meeste lopers is 4GB al meer dan voldoende. Qua navigeren heeft de 55 geen functies en de 165 en 265 en 965 hebben course routing en multiband GPS. Daarnaast hebben ook alleen de 165 en 265 Wifi connectie, HRV status, barometer, trappen geklommen, Garmin Pay en morning report.
Extra’s van de 265
Daarnaast heeft de 265 training readyness, acute trainings load/ load focus, triatlon profiel en een vermogensmeter aansluitmogelijkheid (zoals de Stryd).
Hier in de video laat ik je alle verschillen zien tussen de 165 en de 265:
Hieronder zie je de bijbehorende foto’s van de test. Let op: het gele bandje is dus van de 965, het totaal zwarte bandje van de 265 en het grijs met zwarte bandje (goed opletten) is de 165:
Navigeren
Je las al dat navigeren zowel op de 165 als 265 en 965 kan maar hier zit wel een verschil tussen. De Forerunner 165 lijkt qua navigeren heel erg op de Forerunner 265, maar kan niet tegelijk meerdere gps-banden lezen waardoor de gps-positionering ietje minder nauwkeurig is, met name in gebieden met slecht zicht op satellieten. Dit ervaar je in de normale praktijk overigens niet, maar kan een issue worden als je ergens in de Sahara of op de Noordpool loopt met weinig satellieten in de lucht.
Functies
De 165 Forerunner van Garmin heeft de volgende functies:
- Amoled scherm
- Met (329 euro) en zonder muziek (279) uitvoering, waarbij je zonder muziek alleen kunt kiezen tussen zwart en wit
- De batterij is erg goed! (11 dagen in die smartwatchmodus en tot 19 uur in GPS)
- Verbeterde Elevate V4-hartslagsensor sensor, echter geen mogelijkheid tot het maken van een hartslagfilmpje
- Pace pro: hiermee kan je je eigen race plan maken via Garmin Connect en die informatie naar je horloge sturen
- Track mode: wanneer je op een track loopt kan hij de track leren en onthouden om je een super accuraat resultaat te geven die preciezer zijn dan andere horloges omdat je kleine gps foutjes gecorrigeerd worden
- Daily suggested workouts: de naam zegt het al, de horloge heeft een functie waarbij hij je een suggestie doet voor de workout die je kan doen. Dit was eerst enkel een functie voor de duurdere modellen
- Race predictor: op basis van je ren historie en je vo2 max kan de horloge inschatten hoeveel tijd je nog nodig hebt om de race te finishen!
- Recovery/ herstel uren: geeft aan hoelang je moet rusten totdat je aan je volgende intense workout kan beginnen
- Connect IQ Datafield, Widgets en Apps toegevoegd waardoor je je horloge veel beter en makkelijker kan aanpassen aan je persoonlijke voorkeur
- Finish time inschatter: deze functie laat je de verwachte tijd zien wanneer je klaar bent met een run wanneer je op hetzelfde tempo blijft rennen
- Virtual run: hiermee kan je makkelijk je gegevens van je horloge via Bluetooth of Ant+ om het bijvoorbeeld te koppelen aan Zwift
- Zwembad zwem support: hiermee meet de horloge de aantal rondjes die je zwemt in een zwembad, functies voor het zwemmen in open water zit helaas alleen maar op de high-end modellen van Garmin
- 18 verschillende sport profielen, wat voor de meeste meer dan genoeg is en uitgebreider dan de voorganger
- Menstruatie cyclus bijhouden
- Widgets zijn kleiner gemaakt waardoor het een stuk overzichtelijker is en makkelijker aanpasbaar
- Respiration rate tracking 24/7: meet je ademhaling per minuut. Hierdoor kan er ook voorspelt worden wanneer je bijvoorbeeld ziek gaat worden door een onrustige ademhaling
- 4 data velden per scherm
Vergelijk
Om de 165 te vergelijken met concurrenten kijken we naar de functies die erop zit, de prijs maar ook hoe nieuw het alternatief is. Daarnaast kijk ik niet verder dan Polar, Suunto, Apple, Samsung, Fitbit en Coros. De overige merken vind ik gewoon niet goed genoeg om naast zo’n degelijk merk als een Garmin te leggen. De Polar Ignite 3 kost evenveel, is wat ouder maar als horloge zelf wat mooier dan de 165. De sportfuncties zijn echter een stuk minder goed. De Suunto 9 is qua prijs vergelijkbaar met deze 165 maar te oud om hem nog als concurrent te zien. Dat zou eerder de nieuwere Suunto Race zijn maar die kost dan weer 430 euro.
Bekijk ook de Coros Pace 3 die 249 kost maar ook echt wat minder kan. De Apple watch 9 kost 429 en is eigenlijk te duur om als concurrent gezien te worden. Deze Apple is wel veel mooier maar kan qua sporten zeker niet meer, alleen heeft wel als smartwatch meer mogelijkheden. De Samsung Watch 6 kost 220 euro, maar is een stuk minder nauwkeurig met sportmetingen, maar als het je gaat om de smartwatchfunctionaliteit dan is het een overweging waard.
We kijken hierbij ook naar concurrenten van Garmin zelf want bijvoorbeeld de eigen Garmin Vivoactive 5 is qua prijs en functies nog het meeste vergelijkbaar en deze is ook nog redelijk nieuw. Deze is wat meer gericht op gezondheidsfuncties en smartwatchgebruik en wat minder geschikt als puur sporthorloge. De 165 kan simpelweg meer hardloopdata meten en is met de nieuwere V4 hartslagsensor nog nauwkeuriger ook. De 265 is dus iets uitgebreider maar ook 100 euro duurder. De Garmin 245 bestaat ook nog steeds en voor 279 euro heb je daarmee een kwalitief erg doorgetest model. Hier zitten echt geen startersbugs meer in maar hij is al wel 300 jaar oud (nou ja….bij wijze van spreken). De Garmin 55 voor 180 euro is natuurlijk ook een eigen Garmin polshorloge voor het sporten waar je naar gaat kijken als je de Garmin 165 hartslagmeter overweegt.
Merk | Garmin | |
Model | Forerunner 165 | |
Hartslagmeting | Pols | |
GPS | Ja | |
Smartwatch | Ja | |
Prijs | 279 |
Garmin Vivoactive 5 |
Polar Ignite 3 |
Fitbit Versa 3 |
Garmin Forerunner 55 |
Betere start knop
Deze 165 heeft een fijnere startknop gekregen. Ook vroeger waren die fijner dan de laatste jaren. Toen was het starten van een activiteit namelijk simpeler dan met de (mooie) metalen kleine knopjes van de 55 en 265, maar wel minder handig. Met deze grotere startknop kan ik zelfs met handschoenen aan een nieuwe run of fietstrip de 165 makkelijker aanzetten.
Muziek uitvoering of juist niet?
De prijs is 329 euro met muziekopslag op het horloge (linker knop aan de onderzijde) of 279 zonder de muziekopslag op het horloge. De muziek variant wordt geleverd met 4GB ingebouwde opslag, waardoor ik mijn favoriete nummers kunnen opslaan en ervan kunnen genieten via verbonden hoofdtelefoons – de perfecte metgezel voor lange hardloopsessies of intensieve sportschooltrainingen. Let op: muziekbediening krijg je altijd want ook de zwarte en witte 165 zonder muziek kun je verbinden met je telefoon om vervolgens toch muziek te luisteren.
Kleurkeuze
Kies voor kleuren
- Zwart
- Wit
- Blauw
- Roze/ paars
- Groen
Deze 3 laatste kleuren krijg je alleen als de de versie met muziek kiest, deze is dus 50 euro duurder. Dit zijn de fraaie licht met donkergroen, licht met donkerblauw versie kiezen of voor de uitvoering roze met paars. Uiteraard kun je ook extra bandjes kopen zodat je ook een andere look kunt krijgen en ook zijn er lederen en metalen bandjes beschikbaar want ze zijn gewoon vervangbaar. Maar let op: als je bijvoorbeeld een paarse koopt origineel, dan is de kast ook paars. Dat is niet te vervangen op een later tijdstip.
Ochtendrapport
In het ochtendrapport worden mijn gezondheidsinzichten iedere ochtend op het Amoled scherm weergegeven, samen met een overzicht van mijn slaap, herstel en trainingsvooruitzichten. Dit zijn behoorlijk nauwkeurige schatting van de gemeten waarden en die kreeg ik ook al te zien op mijn Garmin 965. Ik maak daarnaast gebruik van trainingseffecten om te zien wat het resultaat van mijn workouts is op mijn conditie en om inzicht te krijgen in het belangrijkste voordeel dat elke workout (vaak voor mij hardlopen of fietsen) oplevert. Vervolgens controleer ik de hersteltijd om te bepalen hoeveel rusttijd ik tussen mijn hardloopsessies moet inbouwen. Overigens houd ik dit niet altijd aan en ga ik sneller weer sporten dan die recoverytijd aangeeft…
Accu
Tevens gaat de accu langer mee. De batterijduur is indrukwekkend, met één oplaadbeurt die tot 11 dagen gebruik biedt, zodat atleten en sportliefhebbers zich kunnen concentreren op hun routine zonder constante onderbrekingen voor opladen. Deze batterijduur van maximaal 11 dagen is wel in de smartwatchmodus.
Conclusie Garmin Forerunner 165
Ja, ik vind de 165 erg goed door de vele mooie functies en de lagere prijs dan de 265. De toevoeging ten opzichte van de Garmin 55 van Amoled scherm, bloedzuurstofmetingen (SpO2), touch, de slaaptracking en de Elevate V4-hartslagsensor is precies wat een sporter nodig heeft zonder de premium prijs van de 265 te betalen. De touch en felle scherm heeft de goedkopere 55 niet dus die zou ik niet kiezen. Met het Amoled-scherm, de grotere diagonaal van 1,2 inch (vergeleken met 1,04 inch bij de Forerunner 55), betere “Run”-knop heb je voor de 279 euro (zonder muziek en 329 euro met muziek erop) een super horloge voor eigenlijk alle sporten.
De Garmin Forerunner 165 biedt dus hiermee het perfecte antwoord op dit dilemma. Voor iets minder dan 250 euro krijg je alles wat de duurdere Garmin 265 te bieden heeft (die overigens mijn vorige persoonlijke favoriet was), maar dan voor aanzienlijk minder geld.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Garmin Forerunner 165 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Ik houd ervan om overal te gaan hardlopen met Garmins!
Bekijk hier de technische specs op de Garmin site en hier is de aanbieding.