Het hele jaar door kun je wel hardlopers door de stad zien lopen, die dat doen om hun conditie op peil te houden. Maar hardlopen in de stad is niet altijd even prettig. Natuurlijk is er het voordeel dat er gelopen kan worden over egale geasfalteerde wegen, maar je hebt ook te maken met andere verkeersdeelnemers, verkeerslichten, veel lawaai, en de uitlaatgassen van het gemotoriseerde verkeer. Dat zijn argumenten om een andere plek op te zoeken voor het hardlopen. Het bos is een prima optie, maar dat heeft ook de nodige nadelen.
Vrijheidsgevoel door te gaan hardlopen in het bos
De hardlopers die in het bos lopen zijn over het algemeen liefhebbers van de natuur. Vaak gaan ze hier ook hardlopen met de hond, als ze die hebben.Ze kunnen genieten van alles wat ze tijdens hun tochten tegenkomen, zoals reeën, vogels, bloeiende planten, mooie vergezichten en dergelijke. Veel hardlopers vinden het bos het mooist in het najaar. Door het afgevallen blad krijgt het hardlopen ineens een andere dimensie. In het najaar kun je bovendien de lekkere geuren van het dennenhout ruiken, en als je geluk hebt kun je paddenstoelen ontdekken. De grootste voordelen van hardlopen in het bos zijn, dat je gezondere lucht inademt en geen last hebt van het drukke verkeer.
Hardlopen in het bos is ook voor groepen interessant. Je kunt tijdens het lopen veel gemakkelijker een gesprek aangaan met de mede hardlopers, doordat er minder lawaai is. In het bos zijn ook allerlei mogelijkheden om het hardlopen of trailrunning af te wisselen met spelletjes of andere oefeningen. Door simpelweg een flinke tak op te pakken en daar een paar honderd meter mee te lopen is er al sprake van een krachttraining. Bospaden hebben meestal wel enig hoogteverschil. Dat is prima geschikt om er intervaloefeningen op te doen. Ook kun je in het bos een parcours uitzetten. Kortom, je vermaken in de bossen is niet alleen voor mensen die houden van mountainbiken.
Voordelen
Uit het bovenstaande wordt duidelijk dat hardlopen in het bos vooral mentale voordelen biedt ten opzichte van hardlopen in de stad. Je hoeft niet te wachten voor een rood stoplicht als je net lekker aan het rennen bent, maar kunt gewoon doorlopen zolang je wilt. Kortom, in mentaal opzicht zorgt hardlopen in het bos voor veel vrijheid. Veel hardlopers denken dat lopen in het bos ook beter is voor de spieren en gewrichten. Hun redenatie is, dat de bodem in het bos beter veert dan een pad van asfalt. Mensen zijn immers van oudsher gewend om te lopen in de natuur. Het lichaam zou daar optimaal op zijn aangepast.
Hobbels en bobbels over de onverharde ondergrond
Het is inderdaad zo dat de bodem van een bos verend aanvoelt. Bij de ene soort grond is de vering beter dan bij andere soorten grond. Soms kan ook een flinke laag blad zorgen voor een verend effect. Of dat nu meteen comfortabel is voor hardlopers is echter de vraag. Met name veengrond kan behoorlijk veren. Veel hardlopers vinden het vanwege de zwaarte een grote uitdaging om door veengebieden te rennen. Zandgrond is op zijn beurt meestal aangestampt door andere wandelaars en doordat er regelmatig regen op de bodem valt.
Als je er wat beter naar kijkt is het dus de vraag of de bodem in het bos wel zo comfortabel is voor hardlopers. Je kunt niet zeggen dat de bodem mooi vlak is. Door boomstronken heb je in het bos te maken met veel bobbels. Gaten in de bodem, vooral als die verstopt worden door een laagje blad, kunnen ervoor zorgen dat je flinke blessures oploopt. Dat veel hardlopers in het bos daar geen last van lijken te hebben moet ermee te maken hebben dat ze beter opletten waar ze hun voeten neerzetten.
Effect op de spieren
Bij de vraag hoe hardlopen in het bos het beste kan worden gedaan hoort het antwoord, dat er soepel moet worden gelopen. Hardlopers moeten opletten waar ze lopen en er op verdacht zijn dat de bodem niet vlak is. Het lichaam van mensen zit zo in elkaar dat dergelijke obstakels gemakkelijk opgevangen moeten kunnen worden. Dat betekent sowieso dat je technisch goed moet lopen. Wie geen soepele spieren heeft zal door hardlopen in het bos snel blessures oplopen, zoals verstuikte enkels of beschadiging van de enkelbanden. Goede hardloopschoenen kunnen deze blessures deels voorkomen, maar je moet voorzichtig blijven.
Gewrichtsproblemen
Hardlopen in het bos kan op lange termijn ernstige problemen aan de gewrichten veroorzaken. Door de klappen die de gewrichten te verduren krijgen kan er schade ontstaan. De gewrichten zullen uiteindelijk sneller slijten. Als dat eenmaal het geval is kun je niet meer hardlopen in het bos. Het is zelfs maar de vraag of het dan überhaupt nog wel mogelijk is om hard te lopen. Als hardlopen in het bos een liefhebberij is van jou, doe je er verstandig aan om je spieren en gewrichten periodiek te laten onderzoeken. Bij beginnende schade zijn er allerlei methoden beschikbaar om die te behandelen.
Leren lopen in het bos
Een goede methode om te voorkomen dat je op termijn last krijgt van gewrichtsproblemen is lessen nemen in het hardlopen. Zoals al is aangegeven is ons lichaam in principe goed in staat om de krachten tijdens het hardlopen te weerstaan. Er moet alleen worden gelopen op een manier, waarbij de klappen van het lopen op de ongelijke ondergrond goed worden opgevangen. Dat kan door jezelf te trainen in een verende tred. De klappen worden dan verdeeld over alle gewrichten, spieren en pezen, waardoor er geen schade ontstaat. Wie stijve gewrichten heeft kan aan de fysiotherapeut vragen om deze door oefeningen soepeler te krijgen.
Tips voor hoe hardlopen in het bos
Het bovenstaande is niet bedoeld om je te ontmoedigen om te gaan hardlopen in het bos, maar om je bewust te zijn van de risico’s van het lopen op een bodem met hindernissen. Er is bovendien aan een aantal tips, die helpen om ongelukken te voorkomen en de manier van lopen en de training van de juiste spiergroepen te bevorderen. Hier worden er enkele gegeven.
Langzaam overstappen
Hardlopers die al jarenlang op de verharde wegen in de stad lopen kunnen het beste niet in één keer veel in het bos gaan hardlopen. Maak een geleidelijke overstap, zodat je lichaam kan wennen aan de andere ondergrond. Dan is de kans op blessures kleiner en kun je beter herstellen van een tocht. Kies ook niet meteen een route met zware hindernissen, maar loop eerst over gemakkelijke paden. Het is goed om tijdens je hardlooproute af en toe even een pauze te nemen voor spierversterkende oefeningen. Vooral touwtjespringen is erg goed, maar je kunt ook squats doen en trappen lopen als die beschikbaar zijn.
Stel geen sportieve doelen
Het is een misvatting dat je bij hardlopen in het bos doelen moet stellen ten aanzien van de afstand die je loopt. Dat is nagenoeg onmogelijk, omdat bospaden slingeren en omdat je te maken hebt met hoogteverschillen. Als je echt een prestatiedoel wilt hebben kun je beter kiezen voor het aantal uren hardlopen. Houd er rekening mee dat hardlopen in het bos meer inspanning kost dan hardlopen op vlakke wegen. Ook hellingen kunnen uitputtend zijn. Put jezelf nooit uit, maar besluit om te gaan wandelen als hardlopen te inspannend is. En als flink doorwandelen ook niet meer lukt ga je langzaam wandelen. Belangrijk is om in elk geval niet helemaal te stoppen met lopen als je moe bent.
Voldoende eten en drinken
Bij hardlopen in het bos kunnen allerlei onverwachte dingen gebeuren. De tocht kan extra zwaar zijn doordat de wegen glibberig zijn geworden door regen. Je kunt ook de weg kwijtraken, waardoor je geplande tocht ineens kilometers langer wordt. Vooral in heuvelachtig gebied kan dat voor problemen zorgen. Neem daarom altijd ruim voldoende eten en drinken mee. Als je al een aantal uren hebt hardgelopen kan je lichaam uitgeput raken. Eten en vooral drinken helpt bij het herstel. Extra drinken weegt best veel, maar dat is zeker de moeite waard in een noodgeval.
Pas loopstijl en schoeisel aan
In de Nederlandse bossen zijn de paden meestal redelijk goed begaanbaar, maar als je gaat hardlopen in het bos in het buitenland kan dat om wat aanpassingen vragen. Tijdens het hardlopen is het belangrijk dat je de juiste route kiest. Dat is niet altijd rechtdoor, dwars over allerlei hindernissen, maar soms via een kleine omweg. Als je gaat lopen in een gebied waar sprake is van veel schuine kanten moet je schoenen gebruiken waarmee je minder gemakkelijk uitglijdt. Ook de loopstijl kan worden aangepast. Bij minder goed begaanbaar terrein past een snelle korte pas. Je kunt het dan goed corrigeren als je uitglijdt.
Weersomstandigheden
Bij hardlopen in het bos moet je je extra goed beschermen tegen regen. Onder de bomen blijft het nog heel lang nadruppelen en het is niet prettig als je daar nat van wordt. Ook de temperatuur is belangrijk. Bij een korte tocht in Nederland is het niet nodig om je onderweg te verkleden. Maar bij urenlange tochten in het bos in het buitenland kan het nodig zijn om dingen aan- of uit te trekken. Het is dan handig om een aantal dunne laagjes kleding aan te trekken.
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Trailschoen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen over de hardloopschoenen en de productie ervan:
Bekijk de trail schoenen prijs ►