Tijdens het wandelen verbruikt het lichaam energie en worden calorieën verbrand. Dit zorgt ervoor dat wandelen erg voordelig is als jij fit en gezond wilt blijven. Maar hoeveel calorieën worden er nu eigenlijk tijdens het wandelen verbruikt? En hoe kun je dit voor jouw situatie het beste berekenen? Of je nu door het bos aan het wandelen bent, over de dijken of gewoon in het park, wandelen is een ontzettend fijne en leuke manier om energie te gebruiken en calorieën te verbranden. Vaak zijn dit meer calorieën dan je eigenlijk denkt. Hoeveel je tijdens het wandelen verbruikt en hoe je dit voor jouw lichaam kunt berekenen lees je in dit artikel.
Waarom wandelen?
Wandelen is erg gezond en goed voor het lichaam. Zo is wandelen bijvoorbeeld een goede manier om het hoofd leeg te maken. Daarnaast geniet je ook direct van de frisse buitenlucht. Wandelen is de ideale manier om aan jouw fysieke gezondheid te werken. Zo versterk je er onder andere je spieren mee, werk je tegelijkertijd aan jouw conditie én verbrand je er ook nog eens calorieën mee. Maar hoe gaat dit proces eigenlijk in zijn werk?
Om te bewegen, bijvoorbeeld om te wandelen, verbruikt je lichaam energie. Deze energie wordt uit voeding gehaald. Deze voeding wordt in energie omgezet. Ieder lichaamstype en lichaam is anders, waardoor de behoefte aan energie ook voor iedereen anders is. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan de leeftijd, het geslacht, het gewicht en de lichaamsbouw. Daarnaast hebben ook jouw dagelijkse activiteiten en de duur en de lengte van jouw wandeling hier invloed op.
Jouw dagelijkse energiebehoefte berekenen
Doordat er zoveel verschillende factoren zijn die invloed hebben op jouw energiebehoefte is het best moeilijk om precies aan te kunnen geven hoeveel calorieën je precies verbruikt. Gelukkig is er wel een richtlijn die je aan kunt houden. Deze richtlijn is bepaald door middel van enkele formules. Met de richtlijn kun jij jouw rustmetabolisme berekenen. Het rustmetabolisme geeft aan hoeveel calorieën je verbrand als je fysiek niets aan het doen bent. Het lichaam verbruikt dan bijvoorbeeld alleen energie om biochemische processen uit te kunnen voeren die nodig zijn om het lichaam goed te kunnen laten functioneren. Denk hierbij aan de spijsvertering of het kloppen van het hart. Je berekent jouw rustmetabolisme als volgt:
Mannen:
· 18 tot 30 jaar: 15,4 * gewicht in kg – 27 * lengte in m + 717
· 30 tot 60 jaar: 11,3 * gewicht in kg – 16 * lengte in m + 901
· 60 jaar of ouder: 8,8 *x gewicht in kg + 1.128 * lengte in m – 1071
Vrouwen:
· 18 tot 30 jaar: 13,3 * gewicht in kg + 334 * lengte in m + 35
· 30 tot 60 jaar: 8,7 * gewicht in kg – 25 * lengte in m + 865
· 60 jaar of ouder: 9,2 * gewicht in kg + 637 * lengte in m – 302
Als je jouw rustmetabolisme bepaald hebt vermenigvuldig je de uitkomst met de PAL-waarde die bij jouw leefstijl past. PAL staat voor de Physical Activity Level en geeft de mate weer van jouw dagelijkse activiteiten. Als jij bedlegerig bent is deze waarde 1,2. Bij zittend werk en weinig beweging is deze waarde 1,4-1,5. Bij zitten werk met veel beweging is deze waarde 1,6-1,7. Bij staand werk is deze waarde 1,8-1,9 en bij zwaar werk of activiteiten die zeer actief zijn is deze waarde 2,0-2,4. Je weet nu wat gemiddeld jouw dagelijkse caloriebehoefte is.
Wat is beter, sneller of langer wandelen?
Veel mensen vragen zich af of je meer calorieën verbrand door sneller te wandelen of juist door langer te wandelen. Allebei de factoren zijn van positieve invloed op het aantal calorieën dat je tijdens de wandeling verbruikt. Dit betekent dat je dus meer calorieën gaat verbruiken door sneller of langer te wandelen. Loop jij dus sneller én langer? Dan verbrand je de meeste calorieën. Als je dus meer calorieën wilt verbranden zou je in theorie dus zowel sneller als langer moeten wandelen. Vergeet daarbij alleen niet dat het verlengen van de wandeling en het verhogen van de snelheid wel overbelasting kan veroorzaken als je te ver gaat. De beslissing om sneller of langer te gaan wandelen is hierdoor zeer persoonlijk.
Je verbrand meer dat je denkt
Tijdens het wandelen wordt vaak meer calorieën verbrand dan er gedacht wordt. Het aantal calorieën dat je tijdens een wandeling verbrand is per lichaamstype anders. Zo verbrand het ene lichaamstype tijdens het wandelen meer calorieën dan het andere lichaamstype. Het aantal verbrande calorieën kan hierdoor erg verschillen. Je berekent het aantal calorieën dat jij verbrand met behulp van de MET-waarde. Deze waarde geeft de hoeveelheid verbrande kilocalorieën aan per lichaamsgewicht (kilo) en per aantal uur. Hoe meer inspanning je doet, hoe hoger de MET-waarde zal liggen.
Het aantal verbrande calorieën berekenen
Nu is het tijd om het aantal verbrande calorieën per wandeling te berekenen. Als je rustig aan het wandelen bent, dus met een snelheid tussen de 3 tot 5 km/uur, verbrand je gemiddeld 3,5 calorieën per uur per lichaamsgewicht in kilo. Als je stevig aan het wandelen bent, dus met een snelheid tussen de 5 en 6 km/uur, verbrand je gemiddeld 4,3 calorieën per uur per lichaamsgewicht in kilo. Om dit wat duidelijker te maken geven wij een rekenvoorbeeld. Stel je weegt 65 kilo en je maakt een rustige wandeling van een uur.
Je verbrand dan 1 (uur) x 65 (kg) x 3,5 (calorieën) = 227 calorieën. Als je op een hoger tempo een wandeling gaat maken verbrand je bij dit voorbeeld ongeveer 279 calorieën in één uur. Om jou een betere indicatie te geven van het aantal verbrande calorieën in één uur voor jouw situatie, staan hieronder nog enkele rekenvoorbeelden.
Bij 70 kilo verbrand je bij een rustige wandeling ongeveer 245 calorieën per uur en bij een stevige wandeling ongeveer 301 calorieën per uur. Bij 74 kilo verbrand je bij een rustige wandeling ongeveer 262 calorieën per uur en bij een stevige wandeling ongeveer 322 calorieën per uur. Bij 80 kilo verbrand je bij een rustige wandeling ongeveer 280 calorieën per uur en bij een stevige wandeling 344 calorieën per uur. Weeg je 90 kilo? Dan verbrand je ongeveer 315 calorieën per uur bij een rustige wandeling en 387 calorieën per uur bij een stevige wandeling.
Handige tips om effectief te wandelen
Ben jij van plan om meer buiten te gaan wandelen? Dan is het verstandig als jij je daar goed op voorbereid. Hieronder geven wij enkele handige tips om zo effectief mogelijk te kunnen wandelen.
Kies voor goede wandelschoenen en geschikte kleding
Tijdens het wandelen is er niets zo vervelend als slechte wandelschoenen en sokken die continu afzakken. Dit kan namelijk vervelende blaren en pijnlijke voeten als gevolg hebben. Dit voorkomt dat je vaker wilt wandelen, wat je altijd wilt voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat je goede wandelschoenen in huis hebt. Deze wandelschoenen moeten goed op de voeten aansluiten. Hetzelfde geld ook voor kleding. Zorg altijd voor kleding die luchtig is en daarnaast ook niet te warm of te koud is. Tijdens het wandelen is het altijd aan te raden meerdere laagjes aan te trekken zodat je makkelijk een laagje uit kunt trekken of aan kunt doen.
Samen wandelen is gezelliger
Vaak is samen wandelen veel gezelliger. Je hebt iemand om mee te praten en bent daarnaast ook meer gemotiveerd om ook echt te gaan wandelen. Hierdoor is de kans groter dat je het wandelen beter volhoudt. Toch kan samen wandelen ook nadelen met zich meebrengen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de een afzegt, waardoor de ander ook niet meer gaat wandelen. Het praten kan ook nadelen met zich meebrengen, vaak ga je namelijk langzamer lopen als je veel aan het praten bent, waardoor het wandelen eigenlijk minder effectief is.
Kies daarom voor jezelf of je besluit om samen te gaan wandelen of juist alleen gaat wandelen. Luister tijdens het wandelen, of dit nu samen is of alleen is, wel altijd goed naar je lichaam. Bouw het wandelen, het aantal kilometers en de snelheid rustig op. Door het wandelen te overhaasten werkt het wandelen namelijk vaak nadelig.
Afvallen is echt mogelijk. Kies de juiste producten om de eerste pas vooruit te zetten!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Afval is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: