Het simpele antwoord is: ja. Waarom dat is (en onderbouwd) zie je hier. Trek je hardloopschoenen aan en ga rennen is te makkelijk maar er zit wel een kern van waarheid in.
LET OP:
Deze tekst vervangt geen arts. Raadpleeg altijd je huisarts, specialist en andere hulpverleners hiervoor. We willen helpen om te helpen bij hardlopen maar we zijn geen medisch adviseurs. Deze website is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van (medisch-)professionals en/of zorg verlenende instanties. Weet je niet waar je terecht kunt, de website thuisarts.nl plus je eigen huisarts raden we aan. Bezoekers wordt aangeraden om medische vragen, klachten of symptomen ook voor te leggen hun behandelend arts. We sluiten elke aansprakelijkheid uit voor eventuele schade, directe en indirecte, uit welken hoofde dan ook ontstaan, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik van of (doen) toepassen van informatie, producten of diensten die worden aangeboden via deze website.Is bewegen goed voor je mentale gezondheid?
Ja, bewegen is goed voor je mentale gezondheid. Regelmatige fysieke activiteit zoals wandelen, zwemmen, fietsen en (natuurlijk) hardlopen vermindert stress, verbetert de stemming en verhoogt je energiepeil. Studies tonen aan dat zelfs korte periodes van beweging, zoals een dagelijkse wandeling of workout van 15 minuten, de mentale gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren. Bewegen stimuleert de productie van endorfines, die zorgen voor een positief gevoel en helpen om angst en depressie te verminderen. Bovendien kan het de focus en productiviteit verhogen en een algemeen gevoel van welzijn bevorderen.
Beter voor je mentale gezondheid dan pillen
Bij HRDPLN geloven we dat beweging een krachtig middel is voor mentale gezondheid, beter dan medicijnen. Natuurlijk is overleg met een arts belangrijk, maar zodra dat geregeld is, moeten we vaker naar buiten. Het traditionele kantoorleven met stropdas en bureau is overschat. Wat mensen écht nodig hebben, is frisse lucht, natuur en beweging en bekijk ook hoe gezond hardlopen is.
World Mental Health Day
Meerdere organisaties en bedrijven waaronder Asics zeggen het al langer. ASICS benadrukt dit ook in hun aanloop naar World Mental Health Day. Uit hun wereldwijde onderzoek blijkt dat zittend gedrag schadelijk is voor het mentale welzijn. Na twee uur onafgebroken bureauwerk beginnen stressniveaus te stijgen, en na vier uur nemen ze zelfs met 18% toe. Nederlanders die 9 tot 10 uur per dag zitten, scoorden significant lager op hun State of Mind (62/100) in vergelijking met mensen die slechts 4 tot 5 uur zitten (66/100). Dit laat Asics grappig in deze video zien:
Een nieuw Desk Break-experiment van ASICS toonde aan dat 15 minuten beweging per dag (liefst buiten) de mentale gezondheid met 22,5% kan verbeteren. De State of Mind-scores stegen van 62 naar 76, stressniveaus daalden met 14,7%, en de productiviteit nam met 33,2% toe. Ook voelde men zich meer ontspannen, kalmer en loyaler naar de werkgever toe.
Stress verlagen door naar buiten te gaan
- Verbetering mentale gezondheid met 22,5%
- State of Mind-scores stijgen van 62/100 naar 76/100
- Stressniveaus dalen met 14,7%
- Productiviteit stijgt met 33,2%
- Focus verbetert met 28,6%
- 33,3% meer ontspannen gevoel
- 28,6% kalmer en veerkrachtiger
- 79,2% loyaler naar de werkgever
Je ziet het: Bij HRDPLN geloven we net als Asics en anderen in de kracht van beweging voor mentale gezondheid, meer dan in medicatie. Onderzoek van ASICS toont aan dat langdurig zitten schadelijk is voor het welzijn, met stijgende stressniveaus en dalende productiviteit. Slechts 15 minuten beweging per dag kan echter de mentale gezondheid met 22,5% verbeteren, stress verminderen en de focus en productiviteit verhogen. Dit benadrukt het belang van pauzes en tijd doorbrengen in de natuur, wat ook door de overheid wordt erkend voor de positieve effecten op onze gezondheid.
Conclusie: Wetenschappelijk bewijs, zoals ook door de overheid bevestigd, toont aan dat groen en bewegen essentiële factoren zijn voor ons welzijn. Laten we deze natuurlijke voordelen omarmen en vaker de buitenlucht opzoeken voor een betere mentale en fysieke gezondheid.
Bronnen
Overheids website
New York Times
Raad van de overheid
Zorgsite
Zonmw
RTL nieuws