Je herkent de twijfel wellicht wel: kan ik mijn shirt met korte of lange mouwen aan tijdens het hardlopen? De keuze voor hardlopen met lange of korte mouwen is best lastig. Er gaan soms best wat appjes overheen ‘wat doe jij aan?’.
Inschatten korte of lange broek bij het hardlopen
Vooral in de lente en de vroeg herfst is het soms lastig inschatten wat je aan moet met hardlopen. Ik heb hiermee veel fouten gemaakt maar heb eindelijk de oplossing die altijd werkt! Jij twijfel wellicht ook wel eens en daarom zie je hier het beste.
Wanneer met lange of korte mouwen hardlopen? Simpel overzicht
Temperatuur
- Onder 10°C: Lange mouwen zijn vaak beter, omdat het behoorlijk koud kan zijn. Kies eventueel een thermoshirt als het echt koud is, of een shirt met duimgaten om je handen ook warm te houden.
- Tussen 10-15°C: Dit is een overgangstemperatuur. Je kunt kiezen voor lange of korte mouwen, afhankelijk van hoe je lichaam reageert. Sommige lopers voelen zich comfortabeler in een dunne lange mouw, anderen kunnen dit al als ‘warm’ ervaren. Korte mouwen met armstukken doe ik zelf ook vaak want die armstukken kun je nog uitdoen.
- Boven 15°C: Korte mouwen of zelfs een tanktop zijn meestal comfortabeler, vooral bij intensieve runs. Als het warm en zonnig is, kan een korte mouw ook helpen om niet oververhit te raken.
Wind en Neerslag
- Wind: Bij een koele wind is een shirt met lange mouwen prettig, omdat het je huid beschermt. Een dunne winddichte jas is ook handig.
- Regen: In lichte regen kunnen lange mouwen prettig zijn om je armen te bedekken, maar bij zware regen wordt het doorweekte materiaal zwaar. Kies dan een ademend, waterafstotend shirt of jack.
Persoonlijke voorkeur en aanpassingsvermogen
- Sommige lopers hebben een sterke voorkeur voor warme kleding en dragen langer kleding bij lagere temperaturen. Anderen voelen zich snel te warm en dragen korte mouwen tot het echt koud is.
- Je lichaam past zich aan naarmate je vaker buiten loopt, waardoor je misschien in staat bent om bij lagere temperaturen in korte mouwen te rennen.
Veel persoonlijke meningen in een groep
Klinkt simpel toch? Dit werkt voor de meeste hardlopers perfect. Toch zie je in een hardloop groep vaak meerdere en verschillende keuzes in hardloopoutfit. De ene vindt het fijner om in korte broek en een shirt met korte mouwen te lopen, terwijl een ander loopt met lange mouwen en lange broek.
De mystiek van de keuze voor hardloopoutfit
Voor je gaat hardlopen is deze keuze voor lange of korte hardloopkledij, ook vaak voer voor ellenlange gesprekken. Iedereen lijkt wel een mening te hebben en iedereen ‘zweert’ bij zijn eigen methodiek 😉.
Laagjes voor Flexibiliteit
- Laagjes zijn handig bij wisselvallig weer. Begin bijvoorbeeld met een dun vest over een T-shirt, zodat je het vest kunt uittrekken als je warmer wordt.
- Armwarmers kunnen ook een oplossing zijn als je twijfelt: deze kun je aan- en uittrekken zonder helemaal om te kleden.
Wat is het laagjessysteem?
Kleed je in laagjes om je hardloopkleding tijdens een run te kunnen wisselen. Laagjes bij kou is eerst een ondershirt als baselayer, dan een hardloopshirt, dan een hardloopjack. Mocht het heel koud zijn neem dan ook nog eventueel een wind- of regenjack.
Waarom is het laagjessysteem zo goed?
Door het dragen van meerdere lagen kleding kun je tijdens jouw looptraining de temperatuur goed regelen door lagen uit of aan te trekken. Tevens ontstaat er een luchtlaag die zorgt voor isolatie. Letterlijk ‘een jasje uitdoen’ is nodig als je rustig begint en het tempo steeds verder omhoog gaat, en de temperatuur oploopt. Een goed hardloopjack is hierbij mijn ideale kledingstuk.
Wat is dan de beste keuze?
Wat je in ieder geval kunt stellen:
- Kou kan zorgen voor onderkoeling en dat zorgt weer voor gevaar omdat je minder soepel loopt. Wat natuurlijk niet echt leuk is.
- Door te hardlopen is de gevoelstemperatuur altijd lager dan de werkelijke temperatuur die je online of op je thermometer ziet. En hoe harder het waait, des te kouder het aanvoelt. Denk hierover en start bijvoorbeeld tegen de wind in.
- Een beetje kou in het eerste kwartier is beter dan heerlijk warm starten en er binnen een kwartier achter komen dat je liever de korte mouwen, dan je shirt met lange mouwen aan had gedaan.
- Veel zon buiten wil niet altijd zeggen dat het warm is. Soms is die blauwe lucht met zon vanuit binnen heel verleidelijk. Maar dit is soms ook verraderlijk. Zon maakt het buiten aangenamer, maar als je aan het lopen bent zal het verwarmende effect van de zon een stuk minder zijn dan dat je stilzit (achter glas) of rustig wandelt. Ook schaduw kan roet in het eten gooien.
- Als je ‘s ochtend vertrekt zal het vaak kouder zijn dan in de middag. Door de zon kan het snel opwarmen. Houdt er andersom rekening mee dat het ‘s avonds snel kan afkoelen en je terug naar huis dan beter af bent met een shirt met lange mouwen.
- Je bovenlichaam warm houden is nog belangrijker dan je benen. Koude benen kun je makkelijker ‘warm lopen’ maar wind op je hardloopshirt kan echt voor bibberen tijdens het lopen zorgen.
- Zorg dat je keuze hebt in hardloopkleding. Daarom heeft iedere hardloper vaak behoorlijk wat verschillende kledingstukken.
- Je hebt ook nog verschil in de lange broeken: een wind- en waterdichte lange hardloop broek (vaak ook gestoffeerd) is veel warmer dan een normale lange broek voor voor- en najaar.
Hopelijk heb je nu meer duidelijkheid over de keuze van je hardloopkleding en bekijk hier meer informatie over:
- Armwarmers
- Compressiekousen
- Ondershirt
- Hardloopsshirt
- Hardloopjack
- Hardloop handschoenen
- Hardloopmuts
Samenvatting
- Korte mouwen: Boven 15°C, of bij intensieve runs op mildere dagen.
- Lange mouwen: Onder 15°C, vooral bij wind en regen.
- Laagjes: Wisselvallig weer of bij twijfel.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Hardloopkleding is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: