Ja, het klinkt wellicht raar of extreem, maar ik loop met veel plezier op vakantie een marathon. Ja, dat is super inspirerend, en nee, dat verpest niemand zijn vakantie 😉
Waarom een marathon op vakantie lopen
Ook in onze Spanje vakantie liep ik een marathon op de reis en die marathon in Malaga was groots en heel bijzonder ook!.
7 Tips voor hardlopen op vakantie
1. Bepaal je route en neem GPS mee, mocht je verdwalen
Spreek je de lokale taal niet? Vooraf je route uitstippelen is natuurlijk het beste, maar neem in ieder geval je adres mee of je smartphone en zet een pinnetje in Google Maps. De naam van je accommodatie is lang niet altijd voldoende om weer veilig terug te komen, mocht je verdwalen. Bovendien kun je met een mobiele dataverbinding makkelijk Google Maps raadplegen. Wordt het niks met jouw telefoon, ga dan voor een goed hardloop horloge met GPS. Deze kan je terugleiden naar de startplek. En safety first: laat altijd aan iemand weten waar en hoe lang je ongeveer gaat lopen.
2. Geniet en kijk om je heen
Niets is fijner dan de omgeving verkennen op je hardloopschoenen. Sta vroeg op, laat je muziek of podcast thuis, geniet van het geluid van de zee of de stilte in de bergen. Tuur – terwijl je jouw ritme vindt – over de glinsterende zee en zie hoe de plek waar je bent langzaam tot leven komt. Vergeet je tempo, loop op gevoel en haal op de terugweg een vers broodje (of gebakje – want het is immers feest) voor het ontbijt. Niks moet, alles mag. De energie die hardlopen op vakantie je geeft is gewoon genieten. Wil je ook op vakantie een schema volgen, bijvoorbeeld omdat je in het najaar een marathon gaat lopen, dan zijn deze tips voor jou.
3. Bescherm jezelf tegen de zon
De zon kan verraderlijk zijn, ook als je ’s ochtends vroeg gaat hardlopen. Smeer je vooraf goed in met een zonnebrand die tegen wat zweet kan en draag eventueel een petje. Deze zonnebrand is als beste uit de test van de Consumentenbond gekomen.
4. Routeplanner op Strava of Garmin
Check via je Strava-account (bij segmenten) of in je Garmin app (bij koersen) welke routes in de omgeving populair zijn. Dan weet je zeker dat je een mooie en goede looproute tegenkomt. Je kunt de routes downloaden of gelijk op je horloge zetten, dan is verdwalen bijna niet meer mogelijk. Heb je geen Strava of Garmin? Dan kun je ook deze tools gebruiken om je eigen route te plannen.
5. Zorg voor een drinksysteem
Ongetwijfeld zullen de meeste lopers in warmere gebieden terechtkomen dan ze gewend zijn. Bedenk vooraf of je een rugzak met drinkreservoir, een drinkbelt of een ander systeem nodig gaat hebben. Koop dat dan alvast hier thuis, want in een afgelegen Italiaans bergdorpje zijn hooguit wat wandelaccessoires verkrijgbaar, die waarschijnlijk minder geschikt zijn. Hier lees je hoeveel water je nodig hebt.
6. Je kleding wassen
Misschien is er niet zo veel ruimte in je bagage voor al te veel hardloopspullen, maar bezwete kleding nog een keer dragen is geen goed idee. Met wat waspoeder, capsules of een tube ‘op reis wasje’ en een paar knijpers bespaar je wat ruimte en kun je snel weer fris op pad.
7. Neem geld mee
Je weet nooit wat er kan gebeuren onderweg, een pinpas of wat contant geld zorgt ervoor dat je zo een Uber, taxi of bus weer terug kan nemen. En natuurlijk extra fijn als je halverwege die ijssalon tegenkomt of gewoon zin hebt in een koude cola.
Ervaring marathon op vakantie lopen: Mokster
De Mokster marathon in Noorwegen is de gaafste kleine marathon op de wereld. Ja, je leest het goed: op de wereld inderdaad! Wij namen 3 ferry’s in Noorwegen om er uberhaupt te komen. Degene die alles regelt (AKA Don Corleone) is Roger. Moet je een watertaxi hebben, vraag Roger, wil je een lastminute startbewijs, vraag Roger, wil je … you get the picture!
Podium van de marathon – plek 2
Ik werd 2e in deze Mokster marathon met 700+ hoogtemeters in 3:18:30 uur. Ik kon nummer 1 net niet de baas, maar was dolgelukkig met mijn podiumplek en vele cadeaus en speech in de feesttent op Mokster! Het parcours is op en af en wisselend gras, gravel en asfalt. Je loopt naar de haven, naar een paar verlaten huizen, langs de school annex buurthuis annex publiek gebouw annex weet ik veel wat. Je kunt douchen na de finish en de organisatie en mensen zijn super amateuristisch maar ook super enthousiast en echt iedereen moedigt je aan.
Inspiratie en hoe is dat op reis om een marathon te rennen?
Je zal het nodig hebben want een marathon rennen op Mokster in de regen en wind en behoorlijke steile klimmen zijn heftig. Het drinken en eten is goed geregeld. Niet zo goed als de Ironman die ik deed van vorige maand maar wel prima. Je loopt soms om een stootwil/ boei heen en de pijlen op de weg maken de route iets duidelijker. Verdiep je vooraf goed in deze route, vooral als je net als ik vooraan loopt. Dan is fout lopen zo gebeurt en een ‘diskwalificeer-penalty’ delen ze hier zo uit. Noren zijn eerlijk en verry straight, fout is fout.
Finish
Na de finish zijn er pannekoeken, en broodjes worst en een avondmaaltijd en nog veel meer. Cola, sinas en alles is er. Aangemoedigd wordt je door stedelingen van het vasteland, de 18 eilandbewoners (zelfs een met een konijn in een tas voor haar buik), en uiteraard de organisatie. De meesten slaan met stokken op een stootwil (ze liggen overal op het eiland) en roepen Noorse teksten naar je. De toon laat duidelijk horen dat ze het beste met je voor hebben, heel mooi. Ook ikzelf en de andere renners moedigen elkaar aan als we elkaar zien. De nummer 1 en ik als nummer 2 was amicaal en een hefitge maar vriendelijke strijd. Ruzie maken we niet op Mokster. Alleen maar veel positive vibes op dit ydilische maar ruige Noorse eiland!
Gouden herinneringen
Wat blijft me nog meer bij van Mokster? De feesttent met bar in de volle bak regen. Het kleine 4 persoons bootje over de hoge golven naar de kust en vooral de vrienden die we in korte tijd maakten. Sofia, Symen, ROger en zijn broer, de man met de villa aan Hardangerfjord en zijn vrouw. De nummer 1, de 2 World Guinnes book houders (1 liep in 24 uur 264 kilometer!) en de ander deed mee met de halve marathon met zijn dochter in de buggie en liep 2:10:00 in deze trail marathon en belande daarmee ook in het World Guinnes book of records! Sofia zei het zo mooi: het gaat om herinneringen maken, niet simpel dingen kopen en consumeren. En dat is de kern van het betoog dat je hier leest om lekker op vakantie hard te lopen en dan een marathon.
De boot terug naar het vaste land
Met Symen en Sofie zaten we op de boot terug naar een ander (iets groter) eiland in een erg instabiele boot op hoge golven. Ze misten net hun aansluitende ferry waardoor ik voorstelde in de stromende regen om samen nog wat te eten om het leed te verzachten. We belanden in een lokale pizzeria en het was een top etentje met zijn vieren. Zij zijn beiden politieagenten in Oslo en Symen traint voor de Oslo marathon die hij sub 3 wilt finishen. Tips voor onder de 3 uur een marathon lopen en zijn carbon snelle hardloopschoenen zie je bij de links. Ook had hij zijn smartwatch voor sporten en perfecte hardloopkleding. Hier zie je het verslag van henzelf online.
2 marathons in 1 vakantie
In diezelfde vakantie in Noorwegen liep ik 1 week ervoor nog een marathon. Ook mooi maar net een tikje minder extreem en gaaf en slechts een vierde plaats en makkelijker met alleen maar asfalt en slechts 300 hoogtemeters. Deze voel je overigens even goed en dit is echt geen Rotterdam, Munster of Amsterdam vlak parcours. Pittige klimmen zijn er blijkbaar alleen niet in Trondheim met slechts 200 hoogtemeters begreep ik van Symen.
Hornindalsvatnet Marathon
De marathon een week eerder was de Hornindalsvatnet Marathon en die was ook mooi. Minder exclusief en extreem als Mokster maar ook erg leuk en bijzonder. De Hornindalsvatnet Marathon begon in 1992 en het oorspronkelijke parcours volgde de route langs het Hornindalsvatnet. Dit is het diepste fjord van Noorwegen en een prachtige omgeving. Door het toenemende autoverkeer werd het parcours in 2014 aangepast en leidde de nieuwe route in verschillende rondes naar Otredalen. Onlangs vond er echter een aardverschuiving plaats op deze weg, die bekendstaat als gevoelig voor dergelijke verschuivingen. Hoewel de weg niet officieel was afgesloten, adviseerden de wegautoriteiten de organisator om deze route te vermijden vanwege de grote concentratie lopers binnen een tijdsbestek van zes uur. Dat is toch heel knap gedaan!
In korte tijd werd een alternatief parcours ontwikkeld tussen Grodås en Idrettsparken, waarbij de marathonlopers acht ronden moesten volbrengen, met kortere afstanden voor de minithon, 10 km en halve marathon. Hornindal IL, de organisator, had echter geen tijd om de hellingen te inspecteren. De weersomstandigheden waren zelden zo ideaal als tijdens de marathon van dit jaar in Hornindal. Bij gedeeltelijk bewolkt weer, 15 graden Celsius en geen wind, liepen de deelnemers hun race. Temperaturen tussen de 24 en 30 graden bleven de lopers dit jaar bespaard. Wat overigens leuk is dat deze marathon wel mijn bron is geweest van mijn baanwedstrijd waar ik nog sneller liep!
Hilmar Kråkenes van hun eigen club en bekendheid van Velledalen IL won de marathon met een tijd van 2.53.56 en ik liep . Bij de vrouwen was Veronika Tizlavicz uit Hongarije de snelste, met een tijd van 4.08.09. In totaal voltooiden 16 lopers de marathon.
2e van leeftijdcategorie geworden en 4e totaal!
Het verslag van hen zelf zie je hier op de pagina van Kondis.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Hardloop aanbiedingen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: