Een proteïnereep voor hardlopen zorgt voor een vlug herstel na je hardloopronde. Maar welke proteïnerepen werken het snelst en hoe werkt het nu precies? Je ziet hier de beste proteine repen voor hardlopers!
Proteïnereep voor hardlopen
Een proteïnereep wordt veel gekozen door hardlopers en oo kdoor fietsers. Om die reden heb ik veel merken repen getest om ze met elkaar te kunnen vergelijken! Door de glimmende wikkels en lastige teksten is het soms lastig te doorgronden wat de ene proteïnereep nu onderscheid van de andere. Bekijk de proteïnereep aanbiedingen
Proteïnerepen hardlopen helpen je herstellen
Proteïnerepen kunnen je helpen om na het duursporten sneller op te knappen. Vaak worden de repen gebruikt in combinatie met een eiwitpoeder.
Nu is eiwitpoeder na een wedstrijd meestal niet direct voorhanden en duurt het soms wel een uur of langer voordat je dit thuis aan kunt maken.
De meeste eiwitrepen zijn handig
Op zo’n moment is het juist zo van belang om vlug op te knappen. Hoe eerder je daar mee begint na de finish, hoe sneller je weer de oude bent. Zo’n eiwitreep, want dat is het in feite, biedt dan af en toe uitkomst. Protein bars zijn dan dus handiger dan de eiwitpoeders.
Ze zijn niet rommelig, je hoeft ze niet te mixen of bereiden en scheelt dus veel tijd ten opzichten van deze repen.
De functie van proteïnerepen hardlopen
Met regelmaat komen we proteïnerepen ook nog wel eens tegen in de afvalmarkt. Deze repen nemen een onmiddellijk hongergevoel vaak weg, geven het lichaam veel hoogwaardige eiwitten en bevatten weinig calorieën.
Dat klinkt ideaal zou je zeggen, maar er kleven toch wat haken en ogen aan. Er bestaan namelijk nogal wat mythes rondom eiwitrepen.
Zo geven sommige hardlopers bijvoorbeeld aan dat een proteïnereep zelfs voldoende vult om een maaltijd te vervangen. Zelf zouden we dat niet aanraden. Een protein bar is vooral een toevoeging aan een volledig eetpatroon, geen vervanging.
Deze zachte repen bevatten vaak veel vitaminen en mineralen en kunnen daarom een goede toevoeging zijn voor mensen die wat gewicht kwijt willen raken.
Probeer dat natuurlijk wel onder begeleiding van een kundige diëtist te doen. Het is niet de bedoeling dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, we willen juist je body fit houden!
Test proteïnerepen hardlopen
Persoonlijk eet ik al jaren proteïnerepen na het langdurig bewegen. Het voordeel van deze repen is dat ze bijna allemaal lekker smaken. Dat is wel een groot verschil met eiwitpoeder, want dat is in sommige smaken geen echte lekkernij. Flapjack sportvoeding juist weer wel.
Maar goed, het belangrijkste van zowel eiwitpoeder als deze proteïnereep om vlug te knappen na het hardlopen en de kans op spierpijn te verkleinen.
Lastig te onderbouwen
Deze laatste claim wordt overigens echter wat minder omarmt door de deskundigen als de eerste. Het verkleinen van de kans op spierpijn is wat lastiger te onderbouwen. Een proteïnereep noemen ze ook wel een eiwitreep en wordt dus voornamelijk voor het herstel gebruikt. Het werkt ongeveer hetzelfde als een recovery drink.
Soorten eiwitrepen
Er zijn best veel protein bars verkrijgbaar. De aangeboden repen kunnen best verschillen qua samenstelling en gewicht. Eigenlijk kan je de soorten repen onderscheiden in de volgende groepen:
- High Protein Repen – eiwitrepen met 20 gram of meer eiwitten per stuk proteïnereep en vaak ook een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten. Deze zijn prima geschikt als, maaltijdvervanger maar dus ook als proteïnereep na het bewegen.
- Snackrepen – meer geschikt als eiwitrijk tussendoortje, niet als hele maaltijd. Bevatten vaak tot 10-14 gram eiwit per protein bar.
- Low Carb Bars – deze protein bars bevatten een hoog gehalte aan eiwitten, zo min mogelijk koolhydraten en een echt minimum aan suikers, ook geschikt als maaltijdvervanger in een low carb dieet.
- Diet Bars – clean protein bars met een beperkte hoeveelheid calorieën, om toe te voegen aan je voedingsschema.
Alleen voor sport
Wij beperken ons hier tot de eerste repen die bedoelt zijn voor na het hardlopen. Deze repen hebben zich al bewezen in de topsport wereld van atleten.
Steeds meer diëten zweren ook bij deze proteïnerepen, omdat het een van de meeste verantwoorde snacks is om toch de honger te stillen!
Vlug herstel
Als hardloper (en fietser en schaatser) helpt de protein bar je om sneller op te knappen zodat je weer gauw opnieuw kunt hardlopen. En dat is toch mooi meegenomen! Als ik heb hardgelopen drink ik daarna meestal meteen wat. Dan neem ik een proteïnereep, meestal in een lekker smaakje.
Je ziet eerst waarom het lijf voldoende eiwitten wilt na het hardlopen en daarna test ik de soorten proteïnereep.
Waarom hardlopers eiwitten nodig hebben
Om effectief te kunnen hardlopen is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Een van die belangrijke voedingsstoffen zijn eiwitten. Eiwitten helpen bij de opbouw van onder andere spierweefsel.
Als je gaat hardlopen wordt er veel gevraagd van de eiwitten in het spierweefsel, ze krijgen het zwaar te verduren.
Bouw eiwitten na het duursporten op
Om je spieren een handje te helpen kan je na het hardlopen eiwitten innemen. Deze eiwitten zullen het verlies van spiermassa tegengaan en helpen je sneller op te knappen. Je bouwt als het ware je spieren weer op.
Hoeveel eiwitten heb je nodig?
De precieze hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Om toch een inschatting te kunnen maken heeft het Voedingscentrum een aantal richtlijnen opgesteld. Een persoon heeft per kilo lichaamsgewicht gemiddeld 0,83 gram eiwit per dag nodig.
De meeste mensen zullen deze hoeveelheid elke dag als haast vanzelf binnenkrijgen, er zitten vanzelf genoeg eiwitten in het eetpatroon. Dat geldt ook voor sporters.
Om je spieren toch een beetje te ondersteunen kan het echter geen kwaad om wat extra gram eiwitten binnen te krijgen.
Merken
- Pepp
- Isostar
- Dextro
- SIS
- En laat jouw merk ook hieronder weten!
We gaan nu 4 repen bekijken:
Proteïnereep video
Let op de ingrediënten
Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een proteïnereep is natuurlijk de ingrediëntenlijst. Maar waar moet je nou precies op letten? Allereerst is het belangrijk dat je geen toegevoegde suikers tegenkomt. Deze worden alleen maar voor de smaak toegevoegd en zijn niet heel gezond. Elke gram suiker is eigenlijk jammer.
Vervolgens is natuurlijk de hoeveelheid eiwitten van belang. In de regel is het slim om een proteïnereep te kiezen met minimaal 12 tot 15 gram hoogwaardige eiwitten. Zo voldoe je aan de dagelijkse portie, zonder er te ver onder of boven te zitten. Het is gebruikelijk om één proteïnereep per dag te eten.
Als de proteïnerepen een laag aantal gram eiwitten bevat wordt dat vaak gecompenseerd met een hoog aantal gram koolhydraten. Deze eiwitrepen kan je beter overslaan, we zijn op zoek naar protein bars die veel eiwitten bevatten.
Vegan proteïnerepen
Een volgende categorie is de vegan protein bar. De laatste jaren zijn er steeds meer veganistische eiwitrepen op de markt gebracht. Vaak zien we dat aan een veganistische reep wat meer vet is toegevoegd om toch dezelfde consistentie of bite te bereiken.
Een vegan high protein bar bevat plantaardig eiwit en prebiotische vezels. Deze protein bars zitten dus boordevol hoogwaardige eiwitten en een hoog aantal gram vezels.
Even de achterliggende techniek van het nut van de repen. Het gebruik van een clean protein bar wordt binnen verschillende sporten gebruikt, zo ook bij hardlopen. Hoogwaardig eiwit is de belangrijkste bouwstof van lichaamsweefsel, waaronder de spieren.
In noodgevallen, wanneer de koolhydraat- en vetvoorraad onvoldoende is, kan je lijf ook spiereiwit verbranden om je toch te voorzien van energie. Dit laatste is echter ongewenst omdat dit leidt, tot afname van de spiermassa.
Snelle oplossing
Om in dat geval rap de voorraden in je lijf aan te vullen kan je direct na het hardlopen een proteïnereep nemen. Omdat proteïnerepen zo handzaam zijn kun je ze overal mee naartoe nemen, gewoon in je broekzak.
Af en toe krijg ik de vraag of je dan wel zo’n proteïne bar als sportvoeding moet bestellen.
Ik denk dat je de repen niet echt nodig hebt als hobbysporter. En zeker niet als je bijvoorbeeld 1x per week een half uurtje hardloopt.
Waarom gebruik ik het dan wel zou je denken, want hobby hardloper is precies wat ik ben. Nou, gewoon omdat ik graag vlug herstel, wat vaker dan 1 keer per week loop en ook op mijn niveau mijn prestaties verbeter en sneller wil bijkomen. Dus ook al is het op houtje-touwtje niveau, ik wil toch steeds een minuutje sneller op de 10 kilometer 😉
Aanbieding
Een proteïne reep helpt je dus om beter en sneller te herstellen om er snel weer tegenaan te kunnen!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Proteinereep is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: