Een proteïnereep voor hardlopen zorgt voor een vlug herstel na je hardloopronde. Maar welke proteïnerepen werken het snelst en hoe werkt het nu precies? Je ziet hier de beste proteïne repen voor hardlopers!
Proteïnereep voor hardlopen
Een proteïnereep wordt veel gekozen door hardlopers en ook door fietsers. Om die reden heb ik veel merken repen getest om ze met elkaar te kunnen vergelijken! Door de glimmende wikkels en lastige teksten is het soms lastig te doorgronden wat de ene proteïnereep nu onderscheid van de andere.
Proteïnerepen hardlopen helpen je herstellen
Proteïnerepen kunnen je helpen om na het duursporten sneller op te knappen. Vaak worden de repen gebruikt in combinatie met een eiwitpoeder.
Nu is eiwitpoeder na een wedstrijd meestal niet direct voorhanden en duurt het soms wel een uur of langer voordat je dit thuis aan kunt maken.
Snel weer fit zijn voor je volgende training
Op zo’n moment is het juist zo van belang om vlug op te knappen. Hoe eerder je daar mee begint na de finish, hoe sneller je weer de oude bent. Zo’n eiwitreep, want dat is het in feite, biedt dan af en toe uitkomst. Proteïne bars zijn dan dus handiger dan de eiwitpoeders.
Ze zijn niet rommelig, je hoeft ze niet te mixen of bereiden en scheelt dus veel tijd ten opzichten van deze repen.
Sommigen zeggen dat een proteïnereep voldoende vult om een maaltijd te vervangen. Zelf zouden we dat niet aanraden. Een proteïne bar is vooral een toevoeging aan een volledig eetpatroon, geen vervanging.
Deze zachte repen bevatten vaak veel vitaminen en mineralen en kunnen daarom een goede toevoeging zijn voor mensen die wat gewicht kwijt willen raken.
Probeer dat natuurlijk wel onder begeleiding van een kundige diëtist te doen. Het is niet de bedoeling dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, we willen juist je body fit houden!
Test proteïnerepen hardlopen
Persoonlijk eet ik al jaren proteïnerepen na het langdurig bewegen. Het voordeel van deze repen is dat ze bijna allemaal lekker smaken. Dat is wel een groot verschil met eiwitpoeder, want dat is in sommige smaken geen echte lekkernij. Flapjack sportvoeding juist weer wel.
Maar goed, het belangrijkste van zowel eiwitpoeder als deze proteïnereep om vlug te knappen na het hardlopen en de kans op spierpijn te verkleinen.
Deze laatste claim wordt overigens echter wat minder omarmt door de deskundigen als de eerste. Het verkleinen van de kans op spierpijn is wat lastiger te onderbouwen. Een proteïnereep noemen ze ook wel een eiwitreep en wordt dus voornamelijk voor het herstel gebruikt. Het werkt ongeveer hetzelfde als een recovery drink.
Soorten eiwitrepen
Er zijn best veel proteïne bars verkrijgbaar. De aangeboden repen kunnen best verschillen qua samenstelling en gewicht. Eigenlijk kan je de soorten repen onderscheiden in de volgende groepen:
- High Proteïne Repen – eiwitrepen met 20 gram of meer eiwitten per stuk proteïnereep en vaak ook een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten. Deze zijn prima geschikt als, maaltijdvervanger maar dus ook als proteïnereep na het bewegen.
- Snackrepen – meer geschikt als eiwitrijk tussendoortje, niet als hele maaltijd. Bevatten vaak tot 10-14 gram eiwit per protein bar.
- Low Carb Bars – deze proteïne bars bevatten een hoog gehalte aan eiwitten, zo min mogelijk koolhydraten en een echt minimum aan suikers, ook geschikt als maaltijdvervanger in een low carb dieet.
- Diet Bars – clean proteïne bars met een beperkte hoeveelheid calorieën, om toe te voegen aan je voedingsschema.
Alleen voor sport
Wij beperken ons hier tot de eerste repen die bedoelt zijn voor na het hardlopen. Deze repen hebben zich al bewezen in de topsport wereld van atleten.
Steeds meer diëten zweren ook bij deze proteïnerepen, omdat het een van de meeste verantwoorde snacks is om toch de honger te stillen!
Vlug herstel
Als hardloper (en fietser en schaatser) helpt de proteïne bar je om sneller op te knappen zodat je weer gauw opnieuw kunt hardlopen. En dat is toch mooi meegenomen! Als ik heb hardgelopen drink ik daarna meestal meteen wat. Dan neem ik een proteïnereep, meestal in een lekker smaakje.
Je ziet eerst waarom het lijf voldoende eiwitten wilt na het hardlopen en daarna test ik de soorten proteïnereep.
Waarom hardlopers eiwitten nodig hebben
Om effectief te kunnen hardlopen is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Een van die belangrijke voedingsstoffen zijn eiwitten. Eiwitten helpen bij de opbouw van onder andere spierweefsel.
Als je gaat hardlopen wordt er veel gevraagd van de eiwitten in het spierweefsel, ze krijgen het zwaar te verduren.
Bouw eiwitten na het duursporten op
Om je spieren een handje te helpen kan je na het hardlopen eiwitten innemen. Deze eiwitten zullen het verlies van spiermassa tegengaan en helpen je sneller op te knappen. Je bouwt als het ware je spieren weer op.
Hoeveel eiwitten heb je nodig?
De precieze hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Om toch een inschatting te kunnen maken heeft het Voedingscentrum een aantal richtlijnen opgesteld. Een persoon heeft per kilo lichaamsgewicht gemiddeld 0,83 gram eiwit per dag nodig.
De meeste mensen zullen deze hoeveelheid elke dag als haast vanzelf binnenkrijgen, er zitten vanzelf genoeg eiwitten in het eetpatroon. Dat geldt ook voor sporters.
Om je spieren toch een beetje te ondersteunen kan het echter geen kwaad om wat extra gram eiwitten binnen te krijgen.
Merken
- Pepp
- Isostar
- Dextro
- SIS
- Natusport
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Proteinereep is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: