Fijn lopen kan soms makkelijker met zooltjes in je hardloopschoenen. Hoe kies je goede inlegzooltjes, waar koop je ze en waar moet je op letten? We zetten alles op een rij voor je.
Met inlegzooltjes gaan hardlopen
Ik heb het lang afgehouden om met inlegzooltjes te gaan hardlopen want ik dacht altijd dat dat iets was voor ouderen en op advies van een dokter nodig was. En nog steeds geloof ik dat de inlegzooltjes hardlopen niet nodig zijn als je nergens last van hebt. Een goede looptechniek moet zooltjes toch voorkomen?
Vervangingszolen
Met deze dunne vervangingszooltjes in je schoenen ben je namelijk je voeten meer en meer aan het ontlasten en daardoor worden je spieren en gewrichten minder uitgedaagd. Hierdoor wordt je lichaam in mijn ogen slapper en dat kan toch niet de bedoeling zijn zou je denken.
Maar….als je wel last hebt van tintelende voeten of de onderzijde van je voeten, hielspoor, enkelpijn of achillespees pijn dan kunnen deze inleg zooltjes in je hardloopschoenen wel degelijk helpen heb ik ervaren. Ik heb namelijk afgelopen 2 maanden (iets langer eigenlijk) hardgelopen met de zooltjes in mijn schoenen omdat ik last heb van hielspoor klachten.
Zooltjes sportschoenen
Nu was het nog niet heel ernstig gelukkig want als je echt hielspoor hebt dan kun je niets maar de klachten werden wel groter. Daarom heb ik goede inlegzooltjes voor in mijn hardloopschoenen gekocht en ben ik daarmee gaan hardlopen.
Ervaring
Fabrikanten geven ook aan dat ze al jaren met groot succes gebruikt door vele bekende top atleten en hardlopers die op het podium belanden. De zolen worden door hen gezien als beter zolen dan de standaard exemplaren voor een optimale behandeling en ter voorkoming van onder andere shin splints. Ze bieden namelijk optimale schokdemping en ondersteuning tijdens de landingsfase
Ik ga na aankoop van mijn schoenen altijd uitgebreid kijken naar de kwaliteit van de materialen, zool en inlegzool. Bekijk hier bij de hardloopschoenen de verschillende testen van schoenen en soms verwisselde ik ook de inlegzolen. Toch kreeg ik last van mijn voet en zo’n blessure of gevoeligheid in je voet kan best irritant zijn. Ook gebruiken hardlopers na de run ook wel deze herstel slippers en schoenen die ik reviewde.
Test inlegzolen
Belangrijk volgens henzelf is dan ze de volgende eigenschappen hebben:
- Vochtabsorptie
- Ondersteunend vermogen
- Voetcorrigerend vermogen
- Schokdempende inlegzolen
Dit is mij te theoretisch, ik zocht gewoon zooltjes die de pijn verminderde. Want dit kon zo niet langer.
Inlegzolen hardlopen
Direct bij de eerste stappen wandelen voelde de zachte rubberen bodem van de zooltjes al lekker dempend, alsof je iets meer op schuimrubber loopt. Of het lijkt misschien meer op hardlopen op bosgrond terwijl je gewoon over de straat loopt. Nu vind ik het hardlopen op straat op zich wel lekker (voorheen dan) maar de bosgrond was altijd net wat zachter en iets meer dempend, ook voor mijn knieën. Door de simpele zooltjes is dat effect teruggekomen. Ze waren dus zoiets van 20 euro in de webshop en ik heb gewoon mijn standaard Asics zooltjes eruit gehaald en deze erin gestopt, je kon ze nog op maat knippen maar dat was eigenlijk niet nodig.
Merken
Toen ik de inlegzooltjes hardlopen aan het zoeken was kwam ik een aantal merken tegen, namelijk:
- Sole inlegzooltjes
- Yak inlegzooltjes
- Blue inlegzooltjes
- Bauerfeind inlegzooltjes (zij hebben ook de beste kniebrace)
- Ironman inlegzooltjes
- Superfeet inlegzooltjes hardlopen
- Bama inlegzooltjes hardlopen
- Scholl inlegzolen
Werken inlegzooltjes of niet?
Later ben ik me meer gaan verdiepen in de zooltjes voor het hardlopen en er is best veel keuze. Maar voordat ik inlegzooltjes koos heb ik nog veel andere dingen getest want dat is gratis namelijk. Daarnaast is het ook beter want er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat ze geen of zelfs averechts effect hebben. Dus wat kun je doen voordat je die dingen koopt?
Je kunt:
- Inlegzolen van andere schoenen van je gaan testen, misschien zijn die wel beter voor deze schoenen (mensen verwisselen inlegzolen ook vaak tussen schoenen)
- Je veters strakker strikken, daardoor wordt je voet beter op zijn plaats gehouden
- Gebruik maken van het laatste gaatje waar je veters doorheen kunnen. Pak je schoen maar eens en de kans ik groot dat je het laatste gaatje nog niet gebruikt. Dit doe ik bij sommige hardloopschoenen wel omdat het extra stabiliteit geeft en meer stevigheid. Pas wel op voor het afknellen
- Verander je sokken. Je hebt namelijk dikke sokken, hardloopsokken en beste compressiekousen. Daar zit veel verschil in dikte en ondersteuning in. Een sok kan veel problemen oplossen
- Als dat niet werkt kun je natuurlijk inlegzolen kiezen
Soorten
Wat me opvalt aan die inlegzooltjes is dat ze eigenlijk allemaal wel een beetje op hetzelfde neerkomen. Het zijn gewoon zachtere en iets dikkere zooltjes van rubber en gel materiaal. Om zeker te weten of ze bevallen is er in mijn ogen maar 1 test. Gewoon kopen en thuis ermee gaan hardlopen (dus meer dan 100 meter in een winkel) en ruilen als je toch andere wilt. Dit kan zowel bij een aankoop bij een fysieke hardloopwinkel als bij een online webshop. De mijne waren direct goed dus ik vermoed dat het meer zit in wel of geen speciale inlegzolen voor het hardlopen dan welk merk je vervolgens kiest. Bekijk hier meer over de slimste tips voor de ideale hardloopschoenen kopen.
Hielspoor
Hielspoor problemen zijn vaak redelijk ernstig en daarmee moet je goed oppassen. Inlegzolen kunnen helpen maar daarvoor zou ik zeker naar een fysio, podotherapeut of minimaal even de huisarts gaan. Meestal adviseren ze rustiger aan doen in combinatie met inlegzolen in je schoen. Je hebt namelijk ook speciale hielspoor inlegzolen.
Gel
Speciale delen van de inlegzool met gel helpt om verlichting te geven op sommige punten. Ook geeft de gel meer comfort en betere ondersteuning op de punten die de fabrikanten belangrijk achten voor de voeten van hardlopers en -loopsters.
Maten
De maat die je moet kiezen komt bij de zooltjes niet zo nauw als bij hardloopschoenen. Bij de schoenen voel ik het namelijk als ze 1/2 maat te groot of te klein zijn. Na een halve marathon merk je dat schoenen te los of te vast zitten namelijk. Bij zooltjes let dit minder nauw omdat de werking ervan vooral onder de hiel zit en de bal van de voet. Je hebt ze meestal ook niet in halve (of hele) maten. Als ze niet precies in je hardloopschoenen passen knip ik ze gewoon iets kleiner.
Hielspoor zooltjes
Voor mijn hielspoor pijnklachten had ik dus zooltjes nodig en je kunt kiezen voor hele zooltjes of alleen een hakzooltje. Door het ene hakzooltje ga je meer op de voorzijde van je voet staan en dat is in het begin wennen. De ontlasting op de onderzijde van je hak is wel direct minder en dat gaf mij direct verlichting. Echt pijnloos is het niet helemaal geworden want ik voel nog wel een beetje dat het geïrriteerd was maar het wordt beter.
Welke kiezen
Ik heb ze dus gewoon gekozen om het zelf te gaan testen en je kiest dus of hele of alleen de hak variant en ik zou normaal gesproken de hele kiezen. Ik had de hakzooltjes i.v.m. de hielspoor klachten. Vervolgens krijg je ze thuis, knip je ze op maat indien nodig en vervang je gewoon je huidige zool (wel bewaren).
Finishing touch
Dit is natuurlijk achteraf makkelijk praten en ik kan me voorstellen dat je niet zomaar even 100 tot 150 euro uitgeeft voor weer nieuwe hardloopschoenen dus dan kijken we naar zooltjes. De zolen voor in schoenen heb je voor allerlei functies, zoals comfort geven over het hele voetbed, demping geven op hak, of inderdaad de schoen wat nauwer laten sluiten om de voet. Je hebt in de webshop zooltjes voor allerlei ongemakken in de schoen, zo ook voor het opvullen in het midden van de schoen.
Zoom Air hardloopschoenen
Net als bij zijn voorganger maakt de Pegasus gebruik van Zoom Air demping en Cushion foam voor de middenzool.
Inlegzolen sportschoenen
Wij hebben een mooie lijst samengesteld met hardloop zolen, mochten normale inlegzolen niet zijn wat je zoekt kan je natuurlijk ook hardlopen met steunzolen.
Scholl inlegzolen ervaringen
Voor degene die goedkoop kwalitatief goede inlegzolen willen hebben is Scholl een echte aanrader. Het zijn zachte gel inlegzolen die effectief kleine schokjes absorbeert en zo de druk kan verminderen, het makkelijke hiervan is dat je ze zelf op maat kan knippen zodat ze altijd goed passen, het enige nadeel is dat je wel een klein beetje handig moet zijn voor het knippen van de zolen. Ze werken hetzelfde als steunzolen bij onder andere het hardlopen, dat betekent dus dat je de zool van je eigen schoen eruit kan halen en de inlegzool erin kan leggen. Eenmaal in de schoen dan zijn het prima inlegzolen.
Walkfit
Walkfit is een Telsel product en ik zou die niet kiezen. Je ziet en hoort best veel ervaringen van mensen die ‘snel even wat via de telefoon bestellen’ maar later ontevreden zijn over de aankoop. Een inlegzool is een serieus product en met het liefst goed advies via een podotherapeut of goede andere informatie moet de keuze wel onderbouwd worden.
Bama
Bama is een beetje het budgetmerk voor inlegzooltjes. Ze hebben best wat gebruikers en veel verkooppunten maar er zijn betere op de markt.
Superfeet
Superfeet is in mijn ogen het meest serieuze merk dat bezig is met sportzolen voor in je schoenen voor hardlopers. Zelf zou ik niet op een paar euro meer kijken als je pijnvrij (er) en lekkerder wilt hardlopen.
Goede inlegzooltjes maken echt een groot verschil waardoor je geen andere schoenen hoeft te kopen. Lekkerder lopen kan namelijk echt!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een inlegzooltjes is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: