Trailrunning is gaaf. Vergeet het saaie vlakke asfalt en ga lekker onverhard door de natuur hardlopen over trails. De trailrunners zelf zijn vaak een stuk vriendelijker en gezelliger dan de traditionele asfalt hardloper. Daarnaast hebben trailrunners niet alleen speciale trailrunschoenen maar ook de rest van de (vaak kleurige) outfit is speciaal gekozen voor het onverhard hardlopen over bospaden, heide en in de heuvels!
Leuke vorm van hardlopen over onverhard terrein
Trailrunning is een echte aanrader als training. Je loopt minder op snelheid, maar meer op gevoel. Ieders stap is anders door de wisselende ondergrond, dus je concentratie wordt op de proef gesteld. Je bouwt meer kracht op in je benen en daardoor krijg je ook sterkere enkels. Bovendien is het ook goed voor je bovenlichaam, omdat je veel moet ”balanceren”. Kortom, trailrunning is erg goed als training.
Wat is trailrunning?
Eigenlijk is trailrunning gewoon hardlopen maar dan net wat anders. Trailrunning is ‘off the road’ hardlopen. Als Trailrunner ga je eigenlijk hardlopen in het bos, je bedwingt de natuurlijke hindernissen in het landschap. In die zin is veel geschikt om te trailrunnen, vooral met de juiste grip onder je schoeisel.
Foto: Ik met de Asics Trabuco
Kun je goed trailrunnen in Nederland?
Trailrunning is in Nederland als sport nog relatief weinig ontwikkeld maar dat gaat veranderen. In de Europese berglanden is deze tak van de hardloopsport al verder ontwikkeld. Hoe kunnen ze ook anders met zoveel supermooie offroad paden en bergen. Alhoewel je in eerste instantie zou denken dat het vlakke Nederlandse landschap deze uitdagingen niet zoveel heeft. Toch zijn er prachtige plekken om te aan deze speciale hardloopvariant, trailrunning te doen. Limburg heeft als heuvelachtige provincie de meest pittige heuvels, Gelderland heeft natuurlijk de uitgestrekte Veluwe, de Heuvelrug heeft eigenlijk alle elementen in zich en aan de kust zijn er de uitdagende paden door de duinen.
Trailrunning in Nederland is zeker mogelijk, ondanks het relatief vlakke landschap in vergelijking met sommige andere landen met bergen en heuvels. Hier zijn een paar tips om te trailrunnen in Nederland:
Lokaties in Nl
- Natuurparken en bossen: Nederland heeft verschillende natuurparken, bossen en duingebieden die uitstekend geschikt zijn voor trailrunning. Enkele populaire plekken zijn de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, de Schoorlse Duinen en de Sallandse Heuvelrug.
- Trailrunroutes: Zoek naar bestaande trailrunroutes in Nederland. Veel websites en apps, zoals TrailRunners, Traildino, AllTrails, en zelfs Strava, hebben secties voor trailrunning waar je routes kunt vinden die anderen hebben gelopen.
- Nordic walkingpaden: Deze paden zijn vaak goed onderhouden en bieden een goede ondergrond voor trailrunning. Let wel op dat je respectvol bent tegenover andere gebruikers van deze paden.
- Doe mee aan trailrun-evenementen: Nederland organiseert regelmatig trailrun-evenementen. Door deel te nemen aan deze evenementen kun je nieuwe routes ontdekken en ook andere trailrunners ontmoeten. Check websites zoals MudSweatTrails en Inschrijven.nl voor evenementen.
- Strandlopen: Nederland heeft prachtige stranden langs de Noordzeekust. Strandlopen kan een goede training zijn en biedt een uitdagende ondergrond.
- Trailrunclubs: Overweeg om je aan te sluiten bij een trailrunclub in jouw regio. Clubs organiseren vaak wekelijkse of maandelijkse trailruns en bieden een gemeenschap van gelijkgestemde hardlopers.
Waarom zou ik gaan trailrunnen?
Je gaat heerlijk de natuur in en genieten van het onverharde, het op en afrennen van wat heuvels en ervaren wat deze vrije manier van hardlopen met je doet! Steeds meer hardlopers zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging voor zichzelf en willen hardlopen op een andere manier beleven. Als je al een aantal (halve) marathons hebt gelopen zoek je wellicht een nieuwe experience. één van deze nieuwe uitdagingen is trailrunning en dit draagt graag bij aan de verdere ontwikkeling van de loopsport in de breedte.
Wat heb je nodig?
De beste hardloop stokken zijn natuurlijk essentieel, maar wat heb je nog meer nodig bij het beoefenen van deze sport? Zoals gezegd is het mogelijk om handschoenen aan te schaffen, die zorgen voor extra grip, maar natuurlijk ook praktisch zijn bij kouder weer. Daarnaast heb je natuurlijk een goede hardloop outfit nodig en goed schoenen. Dat allemaal in combinatie met de beste hardloop stokken, zorgt ervoor dat je straks de beste, meest efficiënte workout hebt met het laagste risico op blessures.
Trailrun-apps
Gebruik apps zoals Wikiloc, Trailforks of Komoot om routes te vinden die door andere trailrunners zijn vastgelegd. Deze apps bieden gedetailleerde kaarten en hoogteprofielen.
Veiligheid
Houd rekening met de veiligheid, vooral als je in afgelegen gebieden loopt. Zorg ervoor dat je de omgeving kent, draag geschikte trailrunkleding en uitrusting, neem voldoende water mee en informeer iemand over je route en verwachte terugkeertijd. Het beste is om nooit alleen te lopen.
Ervaring
Ik had me niet echt voorbereid op de eerste Trailrun. Ik ben iemand die het liefst zoveel mogelijk op de weg traint, ook voor ultraruns, maar ik las dat crosslopen erg handig is. Zodoende ben ik af en toe wat in het gras gaan lopen, maar trailrunning? Dat niet. Daar stond ik dus op mijn oude hardloopschoenen (geen aanrader als je gaat trailrunnen) aan de start. Was het weer goed? Windkracht 6 en 11 mm neerslag. De regen was vooral leuk voor het onverhard lopen. Dat zou een modderboel gaan worden. Zeker omdat het ging over twee rondjes (in totaal 8 Mijl) en er 250 deelnemers waren. In het tweede rondje liep je dus over stukken waar al ruim 250 mensen hadden gelopen.
Het eerste rondje van 4 Mijl kwam ik gestaag door. Ik had in de eerste 1,5 km ongeveer vier takken in mijn gezicht gehad, maar ik kwam goed vooruit, ondanks de harde regen en de modder. Na 1,5 gingen we een verhard bospad in. Ik zei tegen iemand die naast me liep: ‘Hè hè, eindelijk gaat het makkelijker worden.’ Die zin zeg ik de komende 100 jaar dus ook niet meer. Nog geen tweehonderd meter later gingen we rechtsaf een akker op. Laat het glijden maar beginnen… Na het glijden volgde een stuk over de weg en toen kwamen de klimmetjes zoals je ook veel ziet in obstacle runs. De laatste stukken waren weer door de modder, om zo aan het einde van het rondje te komen.
Het ”leuke” van een wedstrijd waar je twee rondes moet lopen, is dat je je het eerste rondje realiseert dat je precies hetzelfde weer gaat lopen. In dit geval was ik daar niet zo heel blij mee. Ik mocht weerde takken in mijn gezicht krijgen, glijden over de akker (die gek genoeg nog gladder was geworden), klimmen en afdalen en weer door de modder naar de finish. In dit rondje werd het letterlijk hardlopen met handen en voeten. Bij het klimmen had ik een paar keer de handen op de grond om niet te vallen en ik hing een paar keer als een aap aan de takken om niet uit te glijden.
Uiteindelijk bereikt ik de finish na 1 uur en 14 seconden. Het zou een 8 Mijl moeten zijn (12,8 km), maar mijn horloge gaf aan dat ik 11,9 km had gelopen. Helaas was het parcours dus wat te kort. Desondanks was het erg leuk om mee te doen. Het is totaal anders dan hardlopen op de weg, maar het is een leuk ”tussendoortje” als training.
Samenvatting trainrunnen
Trailrunnen kun je dus gewoon starten met speciale trailrunschoenen en na wat speurwerk in 1 van de apps als je nog geen onverhard pad weet. Onthoud dat trailrunning niet alleen draait om het vinden van uitdagende terreinen, maar ook om het genieten van de natuur en het avontuurlijke aspect van het hardlopen op minder conventionele paden. Genieten maar met je trailruns!
Zorg dat je goed voorbereid bent op "off the road" hardlopen. Geniet optimaal van een trailrun door met de juiste benodigdheden van start te gaan.Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloop aanbiedingen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloop aanbiedingen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben: