Door duidelijke doelen te stellen en flexibel te zijn, een haalbaar plan te maken, consistent te trainen en je voortgang bij te houden, maak je van jouw sportieve ambitie een avontuurlijke en succesvolle ervaring.
Althans, de kans is groter dat het een succes wordt want laat ik direct zeggen: ik heb al heel veel dromen die ik heb niet behaald. Hier onderaan zie je een overzicht van mijn dromen/ doelen!
Van Droom naar Doel: Het Avontuur van Jouw Sportambities
Iedere sporter heeft dromen, maar hoe zet je die om in concrete doelen? Het najagen van sportieve ambities is een avontuur vol uitdagingen, ontdekkingen en doorbraken. Hier zijn mijn praktische tips om jouw sportieve reis tot een succes te maken:
- Maak je doel specifiek en meetbaar maar blijf flexibel
In plaats van “Ik wil sneller worden”, zeg: “Ik wil mijn 5 km-tijd met 2 minuten verbeteren binnen 3 maanden.” Duidelijke doelen helpen je gefocust te blijven en geven richting aan je avontuur. Daarnaast is het goed flexibel te zijn. Dit klinkt tegenstrijdig maar is soms goed, lees bv ook het boek van Mark Tuitert - Blijf consistent en gedisciplineerd
Succes komt niet van de ene op de andere dag. Maak van trainen een vast onderdeel van je levensstijl en geniet van de weg ernaartoe. Iedere stap vooruit is een overwinning op zichzelf. Plan uitdagende trainingssessies en ontdek nieuwe manieren om je grenzen te verleggen. - Blijf gemotiveerd, flexibel en omarm het onbekende
Tegenslagen horen bij elk avontuur. Blijf flexibel, positief, pas je strategie aan als dat nodig is en durf nieuwe uitdagingen aan te gaan. De reis naar je doel is net zo waardevol als het behalen ervan. Al hoewel ik wel echt blij was na het bijna 16 uur fietsen van onderstaande Tour De Mont Blanc 🙂
Overzicht van mijn dromen/ doelen
Hieronder zie je niet op volgorde als voorbeeld voor jou mijn dromen/ doelen en dit lijstje groeit nog steeds. Heb jij een mooi plan en wil je samen gaan: let me know wanneer je gaat! Of je nu een marathon aan het kiezen bent of een nieuw ander doel hebt geboekt, laat het gerust weten 🙂
‘Laat maar weten’
O ja, ik hoor heel vaak ‘laat maar weten als je iets gaat doen dan kijk ik wel…/ …dan ga ik ook thuis navragen of…/ …kom ik misschien ook wel… etc etc. Ik snap je wel maar geloof me, hier komt bijna nooit iets van terecht dus daar ben ik mee gestopt en we draaien het om: jij laat weten op het moment als je geboekt hebt en dan krijg je direct/ vaak dezelfde dag van mij al antwoord!
Hier is de lijst:
- Echte elfstedentocht in Nederland schaatsen
- Two Oceans marathon
- New York marathon
- Bikepacken door ons land of naar een ander land, en dan echt een relaxed tempo maar wel lange dagen fietsen
- Met de fiets naar 1 stad vliegen en naar een andere stad fietsen (bv land doorkruisen) en via andere luchthaven terug
- Boston marathon
- Inca Trail
- Nog een Ironman
- Chicago marathon
- Australië/ Sydney marathon
- Marathon Des Sables, Marroco
- Chinese muur marathon in een hardloopvakantie
- In de Alpen rennen
- Tour Du Mont Blanc ronden
- Antarctica ‘iets’ doen
- Ironman Hawaï
- Naar Sint Petersburg fietsen (als het ooit kan)
- Coast2coast USA fietsen
- Alpen huttentocht
- Everest Base Camp Trek – Wandelen naar het basiskamp van de Mount Everest
- Mount Everest op
- Nepal
- Chili doorfietsen van boven naar onder
- Fishermanstrail rennen
- Pieterpad rennen
- Strade Bianchi fietsen
- Zwemmen door de Maas en dan zo ver mogelijk met bootje erbij
- Naar Texel zwemmen vanaf Den Helder
- Naar Santiago
- PCT (Pacific Crest Trail)
- Apalachen Trail lopen (als ‘voorbereiding’ op PCT)
- Himalaya hike
- Naar de Noordkaap fietsen
- Egypte rennen
- Groenland rennen of kiten
- Afrika fietsen
- Door Kirgizië fietsen
- Kilimanjaro in 24 uur
- Naar China fietsen (bikepack)
- 2 Oceans Marathon 56 km
- Nieuw-Zeeland kano
- Noordzee route fietsen
- Mont Blanc rennen
- Mont Blanc wandel
- UTMB rennen
- Tokyo Marathon
- Chicago Marathon
- Roparun
- Andere berg beklimmen zoals K2
- Swim the Channel – Zwemmen van Engeland naar Frankrijk
- Gobi March – Ultramarathon door de Mongoolse woestijn
- The Barkley Marathons – Een mysterieuze ultramarathon in Tennessee
- Race the Planet – Ultrarace door afgelegen gebieden wereldwijd
- Trans-Siberian Race – Fiets de 9.000 km lange Trans-Siberian Race
- Alpe d’Huez of Mont Ventoux oprennen
- Ironman Triathlon in de Sahara – Een Ironman in de woestijn
- North Pole Marathon – Marathon op de Noordpool
- Rennen over de Salar de Uyuni – Marathon over de zoutvlakte in Bolivia
- Goribike Ride – Fiets door de bergen van Nepal
- Himalaya Trail Run – Trailrun door de Himalaya
Hoe je sportieve plannen te verwezenlijken
- Geen woorden maar daden (niet ‘lullen’ maar poetsen zou mijn vader zeggen)
- Luisteren naar je lichaam (als je nu fit bent, dan nu gaan, maar ook andersom: lukt het niet, dan gewoon de volgende keer)
- Leven is kort (dit klinkt cliché maar geloof me, ik heb vervelende dingen meegemaakt met vrienden, familie en zelf waardoor levenshaast soms goed is)
- Flexibiliteit (is een kracht in plaats van geen keuze durven maken)
- Mensen redeneren vanuit zichzelf (Bijvoorbeeld: fietsers willen dat je niet hardloopt en hardlopers willen dat je niet fietst.)
Flexibiliteit is mooi!
Mensen vinden het vaak lastig om om te gaan met deze flexibiliteit, omdat het betekent dat ze moeten afwijken van hun oorspronkelijke plannen en zich moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Onzekerheid kan ongemakkelijk aanvoelen, en velen houden vast aan vaste structuren om controle te behouden. Toch is flexibiliteit een enorme kracht, vooral in sport en avontuur, waar omstandigheden voortdurend veranderen. Wie leert om met deze veranderingen mee te bewegen, ontdekt nieuwe mogelijkheden en ervaart minder weerstand bij onverwachte wendingen. Dit ‘misschien’ geeft soms weerstand merk ik.
Omgaan met misschien
Mensen vinden het vaak moeilijk om om te gaan met “misschien” omdat het onduidelijkheid en onzekerheid met zich meebrengt. In een wereld waar we gewend zijn om duidelijke doelen te stellen en plannen te maken, voelt het vage karakter van “misschien” vaak als een obstakel. Het creëert kan leiden tot angst. Veel mensen verkiezen zekerheid omdat dit hen een gevoel van controle geeft. Toch is het vaak juist die onzekerheid die ruimte biedt voor groei, nieuwe mogelijkheden en avontuur. Het accepteren van “misschien” kan helpen om flexibeler en open-minded te zijn, wat uiteindelijk nieuwe kansen oplevert. Je begrijpt nu ook waarom je vaak plannen van een ander pas hoort als het zeker is. Dus die vriend die andere werkzaamheden gaat doen als hij de afspraak heeft gemaakt. Die vriendin die een scheiding pas na de keuze deelt met haar ouders. Of pas haar hardloopschema in het startvak aan je verteld.
Weerstand
Wat voor de één een kans of avontuur is, kan voor de ander een risico of onbegrijpelijke keuze zijn. Ze interpreteren een idee of plan meestal vanuit hun eigen overtuigingen, ervaringen en angsten. Ze kunnen twijfelen of zelfs kritisch zijn, omdat ze de situatie door hun eigen lens zien en zichzelf in de schoenen van de ander moeilijk kunnen plaatsen. Dit kan leiden tot weerstand, zelfs als de ander het idee of plan zelf nog niet volledig begrijpt.
En zoals je al las hierboven: Multisport vinden mensen soms lastig: fietsers willen dat je niet hardloopt en hardlopers willen dat je niet fietst. En surfers willen niet dat je kite en kiters willen niet dat je surft (over het algemeen). Sprinters willen niet mee met een ultra en ultralopers vinden een 10 kilometer over asfalt stom. Meningen, weerstand, frictie en allemaal obstakels om jouw doel te verwezenlijken. Het mooiste is als ze het begrijpen en daar geloof ik uiteindelijk dan ook in.
Ik heb dit zelf ook!
Zelf heb ik veel en weinig gedaan. Veel omdat ik al best wat leuke dingen gedaan heb en weinig omdat ook heel veel niet lukt/ niet uitkomt. Anderen of ik zelf raken geblesseerd/ het leven staat in de weg/ en nog veel meer. Dat is lastig en ik begrijp je! Sterker nog, ik heb meerdere malen iets geboekt en kon uiteindelijk niet gaan. Zo boekte ik Utrecht, Zoeterwoude, Amstelveen, Chicago, Sarajevo (halve marathon), Capetour Kaapstad en nog wel meer en daaraan heb ik allemaal niet deelgenomen.
Daarnaast ben ik met een kaartje viavia al heel vaak 1 dag vooraf naar een marathon toegegaan en genoot ik last minute van een geweldig event! Kern: fit en flexibel zijn. Er zijn veel meer dingen te doen en last minute vind ik veel vrijer en relaxter dan paar maanden ergens naar toe trainen en dit is ook makkelijker met de drukte van alledag, tenminste als je niet bang bent en snel beslissingen kunt maken.
Druk
Ja, ik heb ook ‘nooit tijd’. En dat is raar. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen TV (scheelt gemiddeld 2,3 uur per dag) maar toch werk ik bijna iedere zondag en zaterdag.
Ik winkel niet (1 maal AH per week, scheelt gemiddeld 1,8 uur per week).
Mijn reistijd naar mijn werk is 0 (na wakker worden zit ik binnen 3 minuten met muesli achter mijn laptop). Lunch ook achter de laptop (avondeten ook soms maar dat zal ik maar niet zeggen 🙂
En toch heb ik ‘het altijd druk’. Huh?
Geluk
Hoe dat kan snap ik zelf ook nog steeds niet. En wanneer ik 70 minuten sport op een werkdag zeggen veel mensen mij vaak ‘je hebt toch maar geluk!’……
Tsja, kortzichtigheid is van alle tijden weten we. Deze weerstand houd ook tegen om dingen te delen.
Zo ga jij jouw avonturen tegemoet!
Maar ja, er zijn plannen te over en met de juiste mindset en aanpak wordt jouw sportieve droom een gaaf avontuur!
En ja, zelf heb ik ook heel veel argumenten om dingen niet te doen. Ik heb het druk/ ik moet naar die en die/ ik moet dit afmaken/ ik heb geen zin (o nee, dat zeggen mensen vaak niet ;-))/ Ik heb geen tijd, dan bedoelen we prioriteit/ Ik moet naar mijn ouders voor mantelzorg/ kinderen/ werk/ feest/ vakantie/ voel me niet helemaal lekker/ Mijn hond/kat/cavia heeft me nodig/Ik zit midden in een belangrijke deadline….Je kunt er zelf waarschijnlijk nog wel wat aanvullen. En allemaal zijn ze terecht! Daarom vind ik het extra stoer als het je wel lukt, succes!